Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Muratcan Adatepe
Üye
1

Birbirleri ile ilişkili iki türün çıkarları doğrultusunda gerekli organın evrimleşmesinde evrim, söz konusu organı nasıl saptayıp geliştiriyor?

Mavi maho ağacı, üreyebilmek için yaldızlı yarasanın bol miktarda polen taşıyabilen kürküne ihtiyacı var. Peki evrim, maho ağacı çiçeğinin ihtiyaçlarını karşılamak adına yaldızlı yarasanın kürke sahip olup olmamasına, kürkün yapısına nasıl karar verebiliyor, gerekli özelliği nasıl saptayabiliyor?
169 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kadir Toykan Özdoğan
Paleogenetikle uğraşan Antropolog

Merhaba,

Evrime bilinç addedecek tarzda düşünmemek gerekir. Çok basite indirgeyerek durumun olası evrimsel biyolojik açıklamasını yapmaya çalışacağım.

Öncelikle bakılması gereken şey, sonuç değil başlangıç olmalı. Çünkü sonuca odaklandığımız zaman evrimsel değişimin bunu "hedeflediği" yanılgısına kapılabiliyoruz. Verdiğiniz örneğe bakarsak, yarasanın kürkü direkt olarak polen taşımayla ilgili seçilim baskıları sonucu evrilmemiş olabilir, tersine çiçeğin polenleri yarasanın kürküne tutunabilecek bir şekilde evrilmiş olabilir. Fakat aynı zamanda çiçeğin yarasanın besin olarak kullandığı bitki özü de yarasalara daha çekici gelecek şekilde evrilmiş olabilir. Peki bu nasıl mümkün? Olayın başlangıcını hayal edecek olursak, bu bitki bireyleri arasında bir çeşitliliğin olması durumu kaçınılmazdır ve evrimin gerçekleşmesi için de olmazsa olmazlardandır. Bunların arasında yarasalarca en çok rağbet gören ister istemez daha çok polen yayacaktır, çünkü yarasalar polenleri taşıyabiliyorlar. Bu yolla diğer bireylere göre daha fazla üreme fırsatı bulacaklardır. Bu ilk başta oldukça küçük bir farklılık bile olabilir. Bu seçilim baskısı yerleştikten, yarasaların çiçeklerin daha fazla üremesine etkisi sürekli hale geldikten sonra, çiçek bireyleri arasındaki çeşitlilik her zaman yarasalara "çekici gelmek" özelliği üzerinden seçilime uğrayacaktır. Aradan uzun süre geçtikten sonra sanki bu iki tür birbirlerine "mükemmel" uyumlu halde oldukları görüntüsü verebilirler. Fakat herhangi bir durumda evrimin bir organın yapısına "karar vermesi" veya bir organın avantajlı olduğunu "saptaması" mümkün değil. Evrim çoğu zaman çeşitliliğin üzerinden seçilim temelli ilerliyor. Bu duruma bu şekilde bakmak evrimsel biyoloji açısından daha doğrudur, diye düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

İyi günler dilerim.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Nedir?. (18 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 18 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close