Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tolga Yağlıcali
Üye
2

Birbirine karşı ters yönde giden iki ışık huzmesi birbirlerinin ışıktan hızlı gittiğini görmez mi?

Madem ters yönde aynı hızla giden iki araç birbirlerini hızlarının toplamı kadar süratli görüyorlar, o zaman iki ışık huzmesi de birbirlerinin yaklaşık olarak saniyede 600.000 metre hızla hareket ettiğini görmez mi, bi nevi ışıktan hızlı hareket olmuş olmazmı?
425 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Bilimsever

Bu hata sizin newton fiziği ile düşünmenizden kaynaklı. Oysa ki ışık hızı gibi hızlarda görelilik teorileri devreye giriyor. Kabaca 300+300=600 diyemiyorsunuz. Çünkü hatırlarsanız ışık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlıyordu. Bunu lorentz faktörü diye bir şeyle hesaplıyorlar. Aşağıdaki linkten Çağrı bey çok iyi anlatmış.

https://evrimagaci.org/soru/isik-hizina-yakin-hizda-giden-bir-arac-zit-yonde-isik-hizina-yakin-hizda-giden-aracin-hizini-ne-olarak-gorur-32912

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Görelilik teorisi gözlemciye referans alan bir teoridir. Hatta bu bilinçli gözlemcinin bilincini referans alır. Çünkü ışık hızını sorgulamak sadece bilinçli gözlemciye has bir durumdur. Neden bilinçli gözlemci evrenin merkezindedir bunu da anlayabiliyoruz. Gözlemcinin bilinci için kendisi dışında herşey hareket halindedir ancak bilinci hareket etmiyordur. Bu nedenle harekete anlam yükleme sebebiniz de dış dünyadan kaynaklanır. Örneğin giden bir arabanın camından bakarak hareket ettiğinizi dolaylı şekilde anlayabilirsiniz. Dolayısıyla bilincinizin kendisi için aslında hareket yoktur hareket etmişlik yanılgısı vardır. Gerçekte Bilinç deneyiminiz hep sabit ve durmaktadır. Uzay içinde konum değiştirmeniz de bu durumu değiştirmez. Çünkü konum değişikliğiniz dış dünyadaki değişime dayanır. Ancak bilinçinizin kendi deneyimi olarak arabanın içindeki durum gibi kendisi hiç hareket etmemiş bir durumdadır. Işık hızı için verdiğiniz örnek kurguları için de aynı durum geçerlidir. Dikkat ederseniz sorunuzda 'görmek' diyerek işin içine bilinci eklediniz. Bütün görelilik örneklemelerinin kurgusu teori zaten bilinçli gözlemciye referans aldığından bu gibi insanı kurgulara dayanır.

Sorunuza cevaba dönersek ışık hızında giden bir aracın içinde olsaydınız kendinizin hareket etmediğine dair bilinçsel deneyiminiz nedeniyle siz duruyor ve herşey size doğru ışık hızında hareket ediyor algısı/deneyimi oluşurdu tıpkı arabanın içindeki durum gibi. Arabada arabanın hareket ettiğiniz ön bilgisine sahip olmasanız araba sabit duruyorken yol ve diğer herşey arabaya doğru akıyor algısının bilinçsel deneyim olarak oluşması gibi. Neden bilinç deneyimi mutlak durma halinde umarım anlatabilmişimdir. Daha önceki cevaplarımda (konunun olagan üstünlüğüne rağmen yeterli ilgiyi çekmese de :)) aynı nedenlerle bilinç deneyiminin kendisi için (burada belirttiğimiz hareket kavramının olmaması gibi) zaman kavramının neden olmadığını açıklamıştım.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close