Bu düşünce deneyini 16. yüzyılda Galileo'da yapmıştır. Dünya dönüyor diye açıklama yapınca hemen çevresindekiler, "eğer dünya dönüyorsa biz bunun neden hissetmiyoruz?" diye itiraz etmişler.
Galileo bu düşünce deneyini yapmış: "Bir atın üstünde kolun yana açık henüz hareket etmezken elinden bir metal top bırakırsan direk atın yanına düşer, aynı deneyi at hareket ederken yaparsan atın gerisine değilde yine atın yanına düşer"

Galileo, cevabı kolayca bulmuş. Çünkü atın hızı, binicinin ve elindeki bilyenin hızı aynı. Durunkende aynı, giderkende aynı. Eğer tek bir sistem içinde her bir parçanın hızı aynı ise birbirine olan referans hızları sıfırdır. O yüzden biz dünya dönerken hissetmeyiz. Çünkü dünyanın bize göre hızı sıfırdır.
Bilyeyi bıraktığı anda, atın ileriye doğru olan hızı, hemde bilyenin hızıdır, bilyenin birde yer çekiminden kaynaklı aşağı doğru hızı var, ileri doğru olan hızı sayesine bilye yere düşene kadar atla beraber ileri gider. Bu yüzden sende yolculuk yaparken elinden topu havaya atarsan geri eline düşer.
Buradan[1] Galileo'nun düşünce deneyinin videosunu izleyebilirsin.
Kaynaklar
- PBS LearningMedia. Galileo's Thought Experiment | Pbs Learningmedia. Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: PBS LearningMedia | Arşiv Bağlantısı