Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tolga 13
Tolga 13
7K UP
21 Eylül 2023 Üye
1

Bir yiyecek küflendiği zaman neden yeşil renk ortaya çıkar?

niye yeşil de kahverengi sarı değil mesala?
452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
21 Eylül 2023 Araştırmacı

Yeşil küf, küfün en yaygın türlerinden biridir ve genellikle nemli ve ıslak ortamlarda bulunur. Küf, mantarların bir çeşididir ve sporlar adı verilen mikroskobik yapılar üretir. Sporlar, küfün renkli görünmesine neden olan pigmentler içerir. Yeşil küf, sporlarında klorofil adı verilen yeşil bir pigment bulunduran küf türleridir. Klorofil, bitkilerde olduğu gibi, küfün ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Bu nedenle, yeşil küf, ışığa maruz kalan yiyeceklerde daha sık görülür. Küfün diğer renkleri de vardır, örneğin siyah, beyaz, pembe, turuncu, mavi, kahverengi veya sarı. Bu renkler, küfün sporlarında bulunan farklı pigmentlerden kaynaklanır. Bazı pigmentler, küfün çevresindeki kimyasallara veya besinlere tepki vererek renk değiştirebilir. Küfün rengi, küfün türünü ve tehlikesini belirlemek için bir ipucu olabilir, ancak kesin bir tanı için laboratuvar testleri gereklidir. Küflü yiyecekler, sağlığa zararlı toksinler içerebilir, bu yüzden tüketilmemelidir. Küf oluşumunu önlemek için, yiyecekleri kuru ve serin yerlerde saklamak, hava almasını sağlamak ve bozulmaya başladıklarında atmak gerekir.

Kaynaklar

  1. Administrator. Turunçgillerde Yeşil Ve Mavi Küf Çürüklüğü ( Penicillium Digitatum & Penicillium Italicum). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: gencziraat | Arşiv Bağlantısı
  2. hortiturkey. Yeşil Küf Çürüklüğü & Mavi Küf Çürüklüğü Mücadelesi & İlaçları | Hortiturkey. Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: hortiturkey | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 21 Eylül 2023 Biyolog

Özellikle meyvelerin üzerinde sıklıkla Penicillium küfü görürüz ve bu küfler mavi-yeşil pigment üretir. Ancak farklı yiyecek türlerinde bulunabilen farklı küfler de vardır. En yaygın küflerden bazıları Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oosproa, Penicillium, Rhizopus ve Thamnidium'dur.[1] Yiyeceklerin üzerinde yeşil dışında siyah, sarı ve beyaz gibi farklı renkte küfler de görebiliriz.

Kaynaklar

  1. J. Kenney. Why You Should Never Eat The 'Clean' Part Of Your Moldy Food. (16 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2023. Alındığı Yer: DoYouRemember? | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close