Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bir yaratıcının yokluğunda evrim nasıl başlamış olabilir?

Milyarlarca yılı Tek bir gün olarak sayın O günün ilk saniyesini yani işl Canlısını oluşturan neydi.. Bir yaratıcı kesinlikle olmak zorunda. Hep düşündüğüm şeyin cevabı buna çıkıyor? (Saygılı Tartışmaya açığım..)
295 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Canlılığın başlangıcı Abiyogenez Teorisi ile açıklanır ama önce şu evrim ile ilgili ve bu konuya da benzer olan bir konuyu anlamanız için bu cevaba bakabilirsiniz. Bu şekilde evrimsel ağacımızı LUCA olarak bilinen dünyadaki bütün canlıların ortak atasına kadar takip edebiliyoruz. LUCA, ilk canlı değildi, bütün canlıların ortak atasıydı. Cansızlıktan canlılığa geçiş de süreç olduğu için ilk canlı bu diyebileceğimiz ilk bir şey de yok. Eğer ilk hücrelerin oluştuğu anları hızlı çekimde gözleseydik, tam olarak "Hah, şimdi yaşam oluştu." diyebileceğimiz bir nokta olmazdı. Karmakarışık kimyasal tepkimelerden, belirli bölgelerde lokalize olan kimyasal tepkime öbekleri görürdük. Bu konuyla da ilgili şu cevaba bakabilirsiniz.

Bilimsel olarak hiçbir şey, esasında, ne "canlı"dır, ne de "cansız"dır. İnsanoğlu, etrafına bakıp varlıkları sınıflandırmak istemiş ve belli başlı özellikler taşıdığı için bazı varlıklara "canlı" demiş, bu özellikleri taşımayan varlıklara ise "cansız" demiştir.

Tüm Reklamları Kapat

"Yaşam bir mucize değildir. Dünyamızda onun oluştuğu koşulların yinelendiği herhangi bir gezegende ve zamanda meydana gelmesi beklenebilecek doğal bir olaydır." - Harold Urey

Yani tıpkı evrim ile ilgili başta yönlendirdiğim cevaptaki durumu "kimyasal evrime" de uyarlayabiliriz. Burada sanki bizim özel olduğumuz gibi bir çıkarım yapabilirsiniz ama özel olmak zorunda değiliz. Evrenin istisnasız her yerinde de böyle bir sonuç olmaması, bunun bilinçli ve ayarlanmış değil, koşullara bağlı (circumstantial) ve doğal olduğunu göstermektedir. Yani başka bir yerde canlılık (ki canlılık tanımını çok sınırlı verilerle yapıyoruz bu yüzden sorun olabilir) oluşsaydı ya da başka çevresel şartlar ile başka canlılar oluşsaydı o da sanki kendisi özelmiş gibi hissedecekti ama özel değiliz.

Böyle böyle büyük patlamaya kadar götürürüz ama büyük patlamanın da sonsuz maddesel formun bir parçası olduğu yorumu yapılabileceğinden bu da "Kesinlikle Tanrısal yaratıcının olduğunu" göstermez.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Varoluşu yorumlamada tasarımcı argümanını kabul eden ve redden kişiler de bulunmakta doğal olarak. Hiçbir sosyal yapı ya da zeka düzeyi açısından istatistiksel olarak bariz bir fark bulunmuyor daha çok sayıda kabul eden - redden açısından. Çünkü konu ikna olma, içsel olarak bir kanaate sahip olmayla ilgili öznel bir çıkarım. Bilimsel anlamda tasarımcının varlığı ya da yokluğu ile ilgili bir argüman sunulamayacağı, bilim zemininde tasarımcı vardır-yoktur denilemeyeceği için, kişi kendi kanaatine sahip olabilir.

Yani bir tasarımcının olmak zorunda olduğu ifadesi yine kişisel bir çıkarımdır. Bunu genelleyemeyiz. Aynı bir tasarımcının olamayacağı düşüncesi gibi. O da özneldir genellenemez.

Tüm Reklamları Kapat

Kişiler genellikle kabul etmek istediği sonuca göre manipüle ediyor elde ettiği bulguları. İnsan olarak bizler objektif değiliz ve olmayacağız gibi de görünüyor. Bu yüzden bir tasarımcının varlığına ikna olmak istiyorsa kişi, bütün argümanları ona göre yorumlar - anlam yükler. Tasarımcının olmadığına ikna olmak istiyorsa da, AYNI VERİLERE aksi anlamı yükler. Sonuç bellidir oysa.

Bu yüzden kendi kabul önkabul yargı önyargılarımızı çok iyi denetlemek, değerlendirmek, objektifliğini sorgulamak zorundayız. Taraflaşma ve yargı nedenleriyle hatalı sonuca varıyor olma ihtimalimiz daima var ve olacak. Çünkü kesinlik diye bir şey şimdilik yok tasarımcı argümanı açısından.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close