Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yunus Zubar
Yunus Zubar
113K UP
Üye
3

Bir türe ait kromozomlar nasıl sayılıyor?

Mesela biz sapiensler 46 kromozomluyuz. Peki bu sayım işlemi nasıl yapılıyor? Bildiğimiz elektron mikroskopu ile bakıp, gözle mi sayılıyor?
237 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Vural
Ahmet Vural
126K UP
Araştırma Tutkunu

Yüzeysel ve aşama aşama bir anlatım yapmaya çalışacağım. Detaylı bilgi edinmek için aşağıda bıraktığım kaynağa göz atabilirsiniz.

Ek Bilgi: Kaynağın 9 yıl önce tam bugüne ait olması gerçekten güzel bir denk gelme oldu.

Hücre Seçimi ve Hazırlığı:

Tüm Reklamları Kapat

İlk adım, inceleme yapılacak hücrelerin seçilmesidir. Bu aşamada genellikle bölünme sürecinde olan bir hücrey seçilir.

Hücre, önceden belirlenmiş bir protokol doğrultusunda uygun bir şekilde hazırlanır. Bu genellikle hücrelerin özel bir çözelti içinde fixlenmesi ve sabitlenmesi işlemidir.

Hipotonik Çözelti ile Şişirme:

Hücre, hipotonik bir çözelti içine yerleştirilir. Bu çözelti, hücrenin şişmesine ve çekirdeğin daha belirgin hale gelmesine yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Fiksatif Uygulama:

Hücre, belirli bir fiksatif çözeltisi ile işlenir. Bu, hücrenin yapısını korumaya ve kromozomların dağılmamasına yardımcı olur.

Kromozomların Boyanması:

Hücre, genellikle Giemsa gibi özel bir boya ile boyanır. Bu boya, kromozomları belirgin hale getirir.

Mikroskop Altında İnceleme:

Hazırlanan örnek, özel bir mikroskop altında incelenir. Bu aşamada kromozomlar sayılmadan önce belirlenir ve tanımlanır.

Kromozom Sayımı:

Mikroskop altında belirlenen kromozomlar sayılır. Sayım genellikle bir ekranda görüntülenen hücre fotoğrafları üzerinden yapılır.

Veri Analizi ve Raporlama:

Kromozom sayımı yapılan hücrelerin sayısı, her bir kromozom tipinin sayısı ve morfolojik özellikleri kaydedilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak sayım aşamaları bu şekildedir fakat daha farklı teknikler de bulunabilir.[1]

Kaynaklar

  1. Bjorn Bakker, et al. (2015). How To Count Chromosomes In A Cell: An Overview Of Current And Novel Technologies. The FEBS Journal. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close