Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
0

Bir tür, hiçbir şey onu daha fazla gelişmeye zorlamadığı için evrimleşmeyi bıraktığında ne olur?

235 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Voxel .
Voxel .
1,289 UP
Fizik Lisans (devam ediyor) - Yaşam boyu öğrenci

Biyoloji açısından ele alacak olursak evrim dediğimiz olgu, canlı popülasyonlarının sürekli olarak değişmekte olan ortam şartlarına, geniş zaman skalalarında, kesintisiz bir biçimde uyum sağlamaları sonucu ortalama gen özelliklerini sonraki nesillere aktarmaları olarak tanımlanabilir. Bu da tam olarak, uyumlu olanının kalması ve uyumsuz olanın elenmesi prensibine dayanmaktadır. Evrim teorisini "gelişme" perspektifinden değerlendirmek hatalı olur çünkü gelişme kavramı günümüz kullanımıyla ileriye, daha fazla yetiye doğru olan değişimi temsil eder, oysa evrimin bu biçimde bir yönü yoktur. (Bu cümlemi bir soru ile daha açık hale getirebilirim; Sizce bir çita mı yoksa bir mantis karidesi mi daha gelişmiştir? Cevap, her ikisini de bu şekilde kıyaslamanın mümkün olmadığı yönünde olmalıdır. Söz konusu iki canlı da kendi habitatlarına yüksek derecede uyum sağlamıştır ve popülasyon ortalamaları göz önünde bulundurulduğunda maksimum uyum düzeyindedirler.) Gelişmek kavramı yerine değişmek kavramını kullanmak bizi sorunuzun cevabına büyük oranda yakınlaştıracaktır. Söz konusu değişim olunca işler değişir, çünkü içerisinde bulunduğumuz evren kesintisiz olarak değişmektedir.(Konu evrenin oluşum dinamikleri ve karakteristikleri olmadığından bunu burada bir aksiyom olarak kabul edebiliriz.) Dolayısıyla canlı popülasyonlarının bu değişimlerin bir sonucu olarak değişmesi (evrimleşmesi) kaçınılmazdır. Sonuç olarak değişimin sürekli olarak var olduğu bir yerde evrimin durması söz konusu olamaz. Ha diyelim ki evren değişmeyi bıraktı, o zaman başımızın büyük belada olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. :)

Özet: Evrim, evrenin işleyiş biçiminin doğal bir sonucudur; tercih, zorlama veya amaç değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. D. E. Lieberman. (2015). İnsan Vücudunun Öyküsü: Sağlık, Hastalık Ve Evrim. ISBN: 9786050204339. Yayınevi: Say Yayınları.
  2. I. Crofton. (2017). Bir Solukta Evren Ve Dünya Tarihi. ISBN: 9786050205756. Yayınevi: Say Yayınları.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bindiği dalı keser!

Evrimleşme bir tercih değildir. Evrimin kendisi de bir dayatma değil günümüze kadar gelenin neden gelebildiğinin izahıdır. Teorisi de buna dayanır. Evrimin kendisinin dayanağı değişimin zorunluluğudur. Bu değişime ayak uydurmanın zorunluluğu değil. Ayak uyduranlar yoluna devam eder uyduramayanlar elenir. Evrim de bunu nedenleri ile izah eder.

Evrenin kendisi bile kesintisiz dönüşür ve değişir iken, aynı evrenin bir kum tanesi boyutunda bile olmayan bir noktasında, evrene kıyasla bir atom altı parçacık boyutunda bile olmayan bir türün gelişimini, değişimini, dönüşümünü, ihtiyacı olmadığı gerekçesi ile noktalaması, hem bilimin doğasına hem de onu var eden felsefenin “ruhuna” aykırıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Anlamı; aynı nehirde istediğimiz kadar yıkanabiliriz. Bu, kendini dışındaki her şeyden yalıtmış bir varlığa delalet eder ki, bundan sonra artık bilimin değil, fizik, kimya, biyoloji ve türevi tüm lojilerin değil sadece teo ile başlayanın sahasına girmiş oluruz. Bu sahada da her şey mümkün…

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close