Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Bir toplumda sanat ve estetik anlayışını besleyen unsurlar nelerdir?

1,629 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸

Anlam, anlamın sanat eseri olarak ele alınabilmesi, kültürel gelişimin bir ürünü. Survive modda yaşayan bireyler, henüz yaşamda kalmak için gerekli temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama seviyesinde, kavramsal, varoluşsal, sofistike ihtiyaçlar edinemezler. En başta ileri düzey düşünce ürünlerini amaç edinmek için, yaşamda kalma ile ilgili ihtiyaçlar giderilmiş, bireyin kabul görme, sevme sevilme gibi sonraki ihtiyaçları da giderilmiş olmalı. Elbette bu ihtiyaçlar giderilmeden de travmatik geçmişi olan ya da mağaraya el izi bırakan insanların olduğunu da biliyoruz. Ancak, genel itibarı ile yetişkin kişinin birey olma, düşünce üretme, sorgulama, anlam ile uğraşma gibi üst düzey kognitif yetilerine odaklanması üzerine ele alıyoruz bu ihtiyaçlar hiyerarşisini.

Toplumsal olarak da bu ihtiyaçlar zemini, düşünceyi üretmede minimum seviyede gereklidir. Eğer popülasyonun çoğunluğu yaşamda kalmak için, günlerinin büyük bölümünü çalışarak geçirmek zorunda kalıyorsa ve elde ettiği gelir, tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor ise, bu kitle henüz temel ihtiyaçlarını karşılama güdüsünde yaşarlar. Yaşamda kalma güdüsüne sahip bireyler, ihtiyaçlarına odaklandıkları, korku odaklı yaşadıkları için kültürel ve sanatsal ihtiyaçlar edinemez. Zihinsel gelişim, bilinç gelişimi gibi üst düzey sofistike ihtiyaçlarının farkına varamazlar. Her ne kadar böyle kitleler yönetimlerin işini kolaylaştırıyor gibi görünse de, yönetilebilen kitlelerin bu survive modda kalmaları, toplumsal olarak gerilimi artıran bir faktördür.

Nitelikli eğitim, birey olmada en önemli zemin görevini görü. Birey olamayan popülasyon bireyleri, neden düşünmesi, üretmesi, farkındalık sahibi olması gerektiğini bilemez. Kişisel gelişimini basic düzeyde tamamlamış, kendini keşfetmeye çalışmış, yaşamla bağ kurma çabasına girmiş bireyler, sosyal bağ kurma ve kültürel gelişim, sanatsal estetik zevkler gibi beğeni düzeylerinin farkına vararak araştırmaya başlarlar. Yine istatistik - genel ifadeler tabii ki bunlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bireyde temel yaşamsal - psikolojik ihtiyaçlar ve toplumda eğitim - adalet - güven temelli bir sistem ihtiyacı giderilebilirse, sanat bir ihtiyaç haline gelebilir. Kendi gelişimi için çaba harcamış birey, düşünceleri nedeniyle içinde bulunduğu toplumda güvende hissedemiyor ise (düşüncelerinden dolayı yargılanıyor, suçlanıyor, tehdit hissine kapılıyorsa), kişi toplum içinde hissettiği gibi varolamıyor, toplumun olmasını istediği hale gelmek zorunda hissediyorsa, kitlesel düzeyde sosyo kültürel gelişim, bireyi sınırlar. Kümülatif etki olarak da bütün toplumun gelişimi olumsuz etkilenir.

Nasıl varoluşu anlamaya çalışmak, ona anlam yükleyebilmek için belli bir seviyede bilimsel bilgiye ihtiyacımız varsa, sanatsal - estetik gibi ileri düzey ihtiyaçlarımızın farkına varabilmek, onları geliştirebilecek noktaya gelebilmek ve toplumsal düzeyde de kültürel sanatsal üretimde bulunabilmek için, anlam ile iştigal edecek bilgi - eğitim - bilinç gelişimine ihtiyacımız var.

Ütopik gelebilir, ancak hipodromlarda aslanlarla savaşan gladyatörleri izlerken eğlenen yapıdan, açık oturum izleyebilecek seviyeye gelebildiysek, bir gün düşünürlerin, gerçek sanatçıların, bilim insanlarının el üstünde tutulduğu, yaşamı biyolojik gereklilikler zemininde yeniden tasarlayarak, kültür - sanatın ihtiyaç haline getirilebildiği sosyal bir yapı kurulabilir. Bunu bizim görüp görmememiz önemli değil, bunun için ne yaptığımız temeldir.

709 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close