Bu soruya birçok farklı cevap verilebilir anca bugün için ve bilimsel bakışla Kütleçekimi Teorisi ile Genel Göreliliği birleştirmesi beklenen ve henüz keşfedilmeden adı konan, "Her şeyin Teorisi"ni öğrenmek gerçekten büyük bir atılım olurdu.
Tabi bu teori, içinde başka birçok bilgiyi de içerebilir ki belki de bunlar, teorinin kendisinden daha büyük keşif olabilirdi. Örneğin karanlık madde ya da karanlık enerjinin içeriği. Bunları bilmek çok değerli olurdu.
Evrenin sınırlarını bilmek. Yine çok büyük bir şey olurdu.
Ve belki de bunların hepsi, şu bilinmeze ulaşmamıza olanak verirdi: Evren, bugünkü bilgimizle olduğunu düşündüğümüz gibi Büyük Patlama ile başlayıp sonsuza mı gidiyor yoksa daha önce başka evrenler var oldu mu? Sonsuz bir döngüler evreninde miyiz yoksa gerçekten içinde bulunduğumuz evren ilk ve son mu? Tabi bir sonu var ise?
Özetle... Bugün için bilim dünyasının en fazla merak ettiği bilgileri edinmek isterdim. Çünkü bunlar olası en büyük sorular. Devasa büyüklükteki gerçekleri, bu küçücük dünyamız ve yaşamlarımız ile anlama yeterliliğine ulaşmamız gerçekten çok heyecan verici ve medeniyetimizin en büyük başarısı.
Kendi adıma, insanoğlu ilgili gizemler bence aslında hayli boş ve anlamsız meraklar. Beynimizin kapasitesidir, rüyalardır, duyularımızın kapasitesidir vs. gibi insan bedeni ve beyni ile ilgili sorularda hiç bir cazibe görmüyorum. Neticede evrimleşerek bugüne gelmiş ve belki de 1000 yıl sonra burada olamayacak bir türüz. Pek de özel sayılmayız. Ama evren biz yokken de buradaydı, yok olduğumuzda da burada olacak. O nedenle evren bizden kıyas edilemeyecek kadar büyük. O varken bu aciz evrim aşamasını incelemek büyük israf sayılır.
Son olarak tanrı kavramı zaten dinden dine, toplumdan topluma, dönemden döneme değişen bir olgu olduğu için onun da çok büyük bir olay olduğunu sanmıyorum. Bilim ulu bir yaratıcının varlığını keşfetse, keşfedilen niteliklere göre muhtemelen yine insanlığın büyük çoğunluğu, keşfedileni tanrı olarak kabul etmeyecektir. Çünkü neticede keşfedilen tanrının belirli vasıfları olacak ve o vasıflar, çoğunluğun öngörülerine uymayacak. Her şekilde çoğunluk, keşfedilenin kendi tanrısı olmadığını düşünecektir. Keşfedilecek tanrı İslamın tanrısına uysa kabul edecek insan sayısı Dünyanın 1/4'ü olacak neticede. Hıristiyanlığın tanrısına uysa 1/3'ü. Özetle tanrının keşfi, hiç bir sorunu çözmeyecektir hatta belki varolan merakı ya da belki huzursuzluğu arttıracaktır. Bu temel sebeple tanrı üzerine elde edilecek bilimsel keşifler değerli olmaz bence.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.
136 görüntülenme