Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şeyma Nur Yıldız
Üye 7 Ocak 2022 2 Cevap
15

Bir şeyleri neden komik buluruz?

Espri anlayışımız neye göre şekillenir? Komik bir video veya başka herhangi birşey herkese neden komik gelmez? Topluluk içinde olmak espiri anlayışımızı nasıl etkiliyor? ( Şöyle de birşey var mesela arkadaşım bu video çok komik diyor izliyorum ama o kadar da keyif vermiyor nedeni ne? Beklentiyi mi çok yüksek tutuyoruz?)
1,225 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Gündüz
Soruyla ilişkili bir deneyimim yok sadece Bergson"dan bir alıntı 12 Ocak 2022
Orijinal Soru: Komik bulduğumuz şeyler neden komiktir, onlar komik yapan nedir?

Şu satırlar Bergson"dan:

"Komik olan şey doğada değil, insanda vardır. İnsan bedeninin çeşitli durumları, jest ve devinimleri, bu bedeni bize basit bir makine olarak düşündürttüğü ölçüde gülünçtürler. Dolayısıyla yaşamın iç yumuşaklığına uymayan bir katının olduğu yerde kılık değiştiren bir toplum, komik vardır. Komik, özden üstün olmak isteyen içindir; dikkatimizi insanın ruhsal yanından çok bedensel yanına çeker. Bir kişi bize ne zaman bir nesne izlenimi verse güleri

Tüm Reklamları Kapat

187 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bergson. Komiklik Ve Gülmek. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2022. Alındığı Yer: https://www.yenisafak.com/yazarlar/rasim-ozdenoren/gulme-ya-da-komik-olan-nedir-51059 | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bengisu Bulduk
Soruyla ilişkili deneyimim yok. Kaynaklar kullanarak cevaplıyorum 13 Ocak 2022
Orijinal Soru: Komik bulduğumuz şeyler neden komiktir, onlar komik yapan nedir?

Bu sorunun cevabı göründüğünden çok daha karmaşıktır. Bir çok bilim insanı ve filozof farklı bakış açılarıyla bir şeyi neden komik bulduğumuzun yanıtını bulmak için onlarca teori öne sürmüşlerdir.

Bu teorilerden en eskisi -Plato, Aristotle, Hobbes, Descartes, and Baudelaire gibi filozofların da desteklediği- başkalarından üstün hissetmenin bizi eğlendirdiği, bu nedenle bizden daha aşağıda olanların söyledikleri ve yaptıklarını komik bulma eğilimimiz olduğudur.[2]

Hurley ve arkadaşları 2011'de yayınladıkları Inside Jokes isimli kitapta ise mizahın, insanların yüzyıllardır mücadele ettiği üzücü, stresli, kafa karıştırıcı durumlar karşısında doğruyu yanlıştan, zararsızı zararlıdan ayırarak hayatta kalmalarını sağlayan zihinlerini ödüllendirmak için geliştirdikleri evrimsel bir adaptasyon olduğunu iddia etmiştir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

231 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. M. Hurley, et al. (2022). Inside Jokes: Using Humor To Reverse-Engineer. ISBN: 9780262015820. Yayınevi: MIT Press.
  2. C. Warren, et al. (2020). What Makes Things Funny? An Integrative Review Of The Antecedents Of Laughter And Amusement. Personality and Social Psychology Review. doi: 10.1177/1088868320961909. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close