Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yüşa Eymen Barlın
Üye
4

Bir şeyleri komik yapan nedir ve neden "gülmek (kahkaha atmak)" diye bir şey var?

Gıdıklandığımızda veya birisi espri yaptığında neden güleriz ve bu esprileri komik yapan nedir?
1,695 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkemli Mareşal
Medeniyet Bilimciyim

Bir şeye komik olduğu için değil iletişim kurmak amacıyla gülersiniz ve gülmek sosyal bir olgudur, biriyle alay ederkende gülebilirsiniz veya konuşurkende, bu normaldir çünkü iletişim kurarsanız.[1] İletişim çoğunlukla duyguların dışa vurumuyla olur. İletişim kurarken duygularınızı belirtir ona göre davranırsınız. Gülmenin bir diğer sebebi çoğunlukla bulaşıcı olmasıdır. Birileri (bakın birisi tek başına sizi esnetmekte zorluk çeker ancak bir küme esnerse sizde esnersiniz) güldüğünde haliyle sizde gülersiniz. Gülmek ve mizah kavramı insanın sosyal bir varlık olmasından doğmuştur. Ancak bu durum insana özgü değildir. İyi günler, bilim ve esenlikle kalın.

240 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tom Stafford. Neden Güleriz?. (20 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2022. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Ben kendi gözlemim ile iki unsur tespit ettim.

Konuyu tersten ele alırsak ciddi meselelerin zıddı olarak ele alınan şeylere güleriz. Yani ortada bir absürdlesme unsuru vardır her zaman. Örneğin abartılı unsurlar. Gülünen şeylerin yüzde 90 nindan fazlasında abartı unsuru vardır. Abartı cimrilik abartı zenginlik abartı tepkiler abartı rahatlıklık, abartı yemek yemek, abartı dengesizlik abartı şüphecilik vs vs. Bütün gülme unsurları bu nedenle ciddiyetin veya denge unsurunun kaçırılıp bunun abartıldığı durumlarda vardır. Dengeli şeylere gülmeyiz. Konuda Ne zaman ipin ucu ve denge bozulur o zaman gülmeye başlarız. Bu da absürdlesmenin başladığı noktadır zaten.

Yine bir diğer gülünen şeyler bel altı mahrem konularla ilgili olan şeylerdir. Ancak burda da yine hikayedeki mahremiyeti ima eden ve öne çıkan şeyler mahremliğin rutini dışına çıkılmasi anlamında abartılı bir durumdur zihin için üstelik bir de mahrem konusunda abartılı konuda unsurlar varsa tabi bu daha da güldürür. Ancak mahremiyetin konuşuluyor veya açık ediliyor olması bile tek başına rutinlik dışına çıkılması ve gizli seylerin beklenmedik bir biçimde açığa vurulması anlamında abartı unsurunu (zihin için)içeriyor olabilir. Çünkü ne kadar gizli, rutinde her zaman konuşulmayan bir konu ise onu kolayca ifade etmek de aslında izleyici dinleyici için başka bir abartı unsurudur özünde.

Tüm Reklamları Kapat

Gülmek sadece sosyal bir olgudur diyemeyiz, evde tek başıniza da oturup birşey izler gülebilirsiniz.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close