Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Ocak
Yusuf Ocak
7K UP
Üye
6

Bir şeyi hissediyor olmamız mı biyokimyasal süreçleri tetikler yoksa o bir şeyi hissetmemizin nedeni bahsi geçen biyokimyasal süreçler midir?

Ek olarak, "ruh" kavramı bu durumun neresinde konum alır?
740 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bu soru özgür irade var mı yok mu sorusuna da neden olur. Sadece hisler degil düşünceler de biyokimyasal sürecin eseri olacaktır ki bu durumda özgür iradeden bahsedemeyiz. Özgür iradenin var olabilmesi bilincin madde üstü bir durumda konumlanmasını gerektirir ki bilinç ve bilincin ürettiği düşünceler maddenin kontrolünde olmasın yani düşüncelerimiz biyokimyasal süreçlerin sebebi haline gelsin. Diğer olasılıkta yani düşüncelerimiz biyokimyasal sürecin nedeni değil sonucu olursa bu durumda düşüncelerimizi belirleyen şey maddenin kontrolündeki biyokimya olacaktır ki özgür irademiz olduğundan bu durumda bahsedemeyiz.

Tam da bu sebepten bazı bilim insanları beynin atom altı süreçlerinde klasik fiziği aşan şekilde kuantum mekaniğine göre isleyen süreçler olması gerektiğini iddia ediyor veya düşünüyor. Çünkü kuantum fiziginde atom altı seviyede belirsizlik ilkesi geçerlidir. Yani atomik veya atom altı hareketler mutlak belirlenimci bir durumda değildir. Kuantum fiziginde atom altı seviyede dolanıklık ve süper pozisyon gibi sıradışı fenomenler vardır. Mesela kuantum bilinç teorisi ileri süren ünlü fizikçi Roger Penrose kuantum mekaniğinin sıradışı özelliklerine dayalı işleyen bir bilinç teorisi ileri sürüyor. Roger Penrose beyinde bu özelliği taşıyan 'miktotibüller' olduğunu ileri sürüyor. Tabi beyin gibi ıslak ve kompleks bir yapıda kuantum fiziğin sıradışı özelliklerini sürdürmesi çok zor ve bunun nasıl olabileceği hala belirsiz ve deneysel olarak ispat edilmemiş durumda. Ancak bir çok kişi sorduğunuz sorudaki gibi klasik fizik anlayışının bilinci açıklamaya yetmeyeceğini düşünüyor. Çünkü klasik fizik beklentisinin yolu her zaman önceden belirlenebilir bir duruma çıkıyor ve bu da özgür irade problemine neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası sorunuzun cevabı bilimsel olarak henüz netleşmiş değil. Bilince dair aslında çok az şey biliyoruz. Bilinç nedir nasıl ortaya çıkıyor gibi sorular netlesmeden sorduğunuz soruya cevap vermek ve hisler mi önce oluşuyor ve biyokimyaya neden oluyor yoksa biyokimya mi önce geliyor ve hislere neden oluyor cevaplamak mümkün değil.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close