Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bir şeye ne zaman "çok" deriz?

Bunun bir ismi vardı fakat unuttum, hatırlatabilir misiniz? Diyelim önünüzde 2-3 tane tuğla var, burada az tuğla var dersiniz ama önünüzde 15 tuğla varsa buna da çok dersiniz. Fakat bir şeyin az ve çok olması için kesin bir tanım olamaz zira sizin önünüzdeki az dediğiniz 5 tuğla sırf 1 adet artırılıp 6 olduğu için çok olmaz. Siz dediniz diye olur.
335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Yiğit Arslan
Kimyayı takip ediyorum TÜBİTAK kimya olimpiyatları öğrencisiyim

şöyle diyelim biz tuğlaları hep inşaatlarda yüzlerce olacak şekilde görüyoruz ve buna alışığız yani 200 tane tuğla görmek bizi şaşırtmaz çünkü inşaat gören herkes görür bunu hem ne kadar ihtiyaç duyulduğunu da herkes zamanla kavrar ama mesela tek seferde önümüze 3 tane gram altın koysalar buna çok deriz çünkü altınları biz tek tek görmeye alışığız veya bir banka görevlisi ömrü yüklü miktarda paralarla geçiyor artık buna çok demez çünkü ona sıradan gelir ama bizde o kadar parayla işimiz olmadığı için çok deriz

132 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İnsan zihni tanımlama yaparken referans çerçevesi seçer. Azlık veya çokluk yada büyüklük veya küçüklük gibi nitelemeler bu referans çerçevesine göre ortaya çıkar. Örneğin 100'ün yanında 5 küçük bir sayıdır. 5000'nin yanında ise 100 küçük bir sayı olarak nitelenir. Aldığınız referans çerçevesine göre görece herşey büyük yada küçük, az veya çok olarak nitelenebilir. Bizler için Kendi bedenimiz de referans çerçevemizdir. Bir karınca için 100 metre kare alan aşırı büyükken bizler için (beden boyutlarımıza göre) yüz metre kare alan büyük değildir.

Kısacası büyük küçük az yada çok kavramları (seçtiğiniz referans noktasına göre) görelidir. Tıpkı zamanın ve hareketin göreli olması gibi. (Hareket görelidir. Gözlemsel olarak evrende bir cisim eğer bir referans noktası seçilmez ise hareket ediyor mu etmiyor mu normalde bilinemez. )

Son olarak matematikteki sıfır fizikte yoktur bu nedenle de evrende 1 veya 2 gibi kesin 'sınırları' olan (birbirinden ayrışık) sayılar yoktur. Bunun doğal sonucu ise evrende ayrı iki cisimden normalde bahsedilemez her cisim hem uzay zamana hem de birbirine bir şekilde bağlı ve etkileşimde olmak zorundadır. (Hiç bir cisim uzay zaman var olmadan (bağımsız olarak) var olamaz ise o halde her cisim uzay zaman yolu ile birbiri ile etkileşimdedir veya etkileşebilir bir durumdadır. (Biz bu etkiyi çok az olduğu için ölçemesek veya fark edemesek de) Ama evren boyutuyla 'kelebek etkisi' olarak ifade edilen veya sayılan bu 'bağlılığı' absorbe eder. Yani çok büyük bir denizde küçük dalgalar uzun mesafelerde absorbe edilir ve etkisi belli belirsiz bir duruma dönüşür. Bu yüzden kelebek etkisiyle fırtınaların oluşması bir çok küçük dalganın (faktörün) etkisinin birleşip bir araya gelmesine ve 'etkinin' büyümesine bağlıdır. Evrende mikro düzende herşey mümkünken hatta 'sagduyuya' (mantığa veya tutarlılığa) aykırı herşey mümkün iken makro düzende bunların çok az olma sebebi de budur.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası evren bize adeta 'oyun' oynamaktadır. Hem herşey mümkün olabilecek bir düzen varken ve herşey bundan türerken adeta makro düzende bu 'mucizeleri' bizden 'gizlemektedir'.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close