Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Dümenci
Üye 1 Haziran 2023
3

Bir şey, hiçbir şeyden mi meydana gelmiştir yoksa hiçbir şey de bir şeyin var olmasıyla mı oluşmuştur?

678 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Canı Sıkılan İşsiz İşsiz
Felsefeye ilgi duyan sıradan bir deli 1 Haziran 2023

Her ne kadar kişisel düşüncem olsada belki sanada ilham verir diye yanıtlıyorum, hiçliğin herşeyi kapsadığını ve herşeyin bütününden oluştuğunu düşünüyorum. Mesela örnek verecek olursak bir daire grafiğinin tamamı aynı renk ise başı veya sonu belirlenemez, aynı şekilde yan tarafına neyin grafiği olduğunu veya şuanki rengin neyi temsil ettiği yazılmaz ise tamamen dolu mu yoksa boş mu anlayamayız. Başka bir örnek ise renkler olarak düşünüyorum, örneğin bir bisiklet tekerine farklı birçok renk koyarsan tekerlek dönerken beyaz gibi görünür ve beyaz rengi de kimyasallar ile ayrıştırırsak bütün renkler açığa çıkıyor örnekler alakasız ve saçma gelebilir çünkü bu örneklerin farklı açılamaları var tabiki, fakat doğanın pekçok alanda kendini taklit ettiğini zaten görüyoruz bende bu yüzden hiçliği yokluk yerine herşeyin bütünleşmesiyle oluşan bizim algılayamadığımız bir durum olarak düşünüyorum. Aynı şekilde big bang ise hiçlikten eksilen birşey veya tükenen birşey sonucu oluştuğu düşüncesindeyim buraya kadar okuyanlara teşekkürler

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bünyamin Özatar
Varolan bir şeyim. 27 yıldır varım :) 1 Haziran 2023

Soruda mantık hatası var. Bir şeyin var olması hiçliği doğuramaz. Soruda kendiniz bir cevap tasarlamış oluyorsunuz. Varlığı ebedi olarak var olagelen haline getirmiş oluyorsunuz. Ancak varlığın dışında zamandan da bahsedemeyiz. Hatta belki dıştan da. Hiçlik kavramını, var olanın sebep olduğu boşluğun parçası haline getirdiğimizde hiçliği var etmiş oluruz. Hiçlik, var olmayanı temsil etmeli. Varlıkta hiçlik yoktur. Varlıkta boşluk yoktur. Varlık birdir.

Yukarıdaki önermeler 2500 yıllıktır. Klasik fizik bu önermeleri şimdiye kadar doğruladı. Big Bang teorisi yukarıdakı önermeleri destekler nitelikte. Çünkü var olanı zamansal olarak geriye doğru izlediğinde bir noktadan çıktığı öngörülüyor. Hiçlik, varlıkla olageleni anlatan bir kavram değildir. Varlığın yokluğunu temsil eder.

Varlığın kendisinin nasıl varolduğu felsefenin en temel sorunudur. Bunu da iki şekilde sorgulayabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

1) Varlığa sebep olan neden varlığın kendisinden aşkın bir neden midir?

2)Varlık, varolma nedenini kendi içinde mi taşır? (Varlığın varolmak gibi bir huyu vardır :) Varlığın var olmak dışında bir seçeneği yoktur. Varlık özünde varolmayı taşır.)

Bu sorular ontolojide, kaba başlıklarla, ilk nedenin içkin olması ya da aşkın olması olarak ele alınır. Siz de kendi metafizik düşüncenizi ontolojik çalışmaları okuyarak oluşturabilirsiniz.

Örneğin bazı düşünürlere göre varlığın var olma nedeni kaçınılmaz. Çünkü hiçliğin bütün olarak kalması çok zordu.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bünyamin Özatar
Vakumlanan Hiçlik 1 Haziran 2023

Eğer bizim evrenimiz kapalı bir sistemse "tiger1" in teoride mümkün dediği şey evrenimizin kendisinin oluşmasının sebebi olabilir ancak pratikte "vakumlanan hiçlikte" oluşan sanal parçanın anti parçacığından koparılması için dışarıdan bir etki gerekir. Örneğin Casimir Etkisi deneyinde sanal parçacık ve anti parçacığı oluşturuldu ancak gerçek bir parçacık olması için elektirik enerjisi gerekiyor. Levhaları birbirine ışık hızında yakınlaştırıp uzaklaştırmak gibi... Sonuç itibariyle eğer bizim evrenimiz kapalı bir sistemse yoktan bir şey var edilemez Çünkü enerjinin korunum yasası vardır. Bu sanal parçacık bizim evrenin var olma nedeniyse sanal parçacığı gerçek yapan neden sorunu yine bir ontolojik soru hâline gelir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close