Soruda mantık hatası var. Bir şeyin var olması hiçliği doğuramaz. Soruda kendiniz bir cevap tasarlamış oluyorsunuz. Varlığı ebedi olarak var olagelen haline getirmiş oluyorsunuz. Ancak varlığın dışında zamandan da bahsedemeyiz. Hatta belki dıştan da. Hiçlik kavramını, var olanın sebep olduğu boşluğun parçası haline getirdiğimizde hiçliği var etmiş oluruz. Hiçlik, var olmayanı temsil etmeli. Varlıkta hiçlik yoktur. Varlıkta boşluk yoktur. Varlık birdir.
Yukarıdaki önermeler 2500 yıllıktır. Klasik fizik bu önermeleri şimdiye kadar doğruladı. Big Bang teorisi yukarıdakı önermeleri destekler nitelikte. Çünkü var olanı zamansal olarak geriye doğru izlediğinde bir noktadan çıktığı öngörülüyor. Hiçlik, varlıkla olageleni anlatan bir kavram değildir. Varlığın yokluğunu temsil eder.
Varlığın kendisinin nasıl varolduğu felsefenin en temel sorunudur. Bunu da iki şekilde sorgulayabiliriz:
1) Varlığa sebep olan neden varlığın kendisinden aşkın bir neden midir?
2)Varlık, varolma nedenini kendi içinde mi taşır? (Varlığın varolmak gibi bir huyu vardır :) Varlığın var olmak dışında bir seçeneği yoktur. Varlık özünde varolmayı taşır.)
Bu sorular ontolojide, kaba başlıklarla, ilk nedenin içkin olması ya da aşkın olması olarak ele alınır. Siz de kendi metafizik düşüncenizi ontolojik çalışmaları okuyarak oluşturabilirsiniz.
Örneğin bazı düşünürlere göre varlığın var olma nedeni kaçınılmaz. Çünkü hiçliğin bütün olarak kalması çok zordu.