Bahsettiğin şekilde bir sarkaç sürtünme ve dış etkenlerin etkisi ile önce eliptik sonra da doğrusal bir salınım yapmaya başlar fakat hangi yönde yapıcağının hiç bir tercihi yoktur. Eğer sarkaçın asılı olduğu yer her yönden tamamen simetrik değil bazı doğrultularda daha kolay hareket edebiliyorsa ancak o zaman her seferinde aynı yönde sallanmaya geçer.
Hatta, deneysel hataları tamamen yok sayar isek sarkaç bir doğrultuda sallanmaya başladıktan sonra o doğrultu sabit kalmayıp yavaş yavaş dönecektir. Türkiye'de yaklaşık bir günde yaklaşık 210 derece (dönme hızı = 360 x sin(deneyin yapıldığı enlem) / gün) gibi gözle görülemeyecek kadar yavaş bir hızda döner. Bunun nedeni Dünya'nın dönmesinden kaynaklı Coriolis etkisidir. Neden ve nasıl döndüğünü merak edenler herhangi bir klasik mekanigi kitabından Coriolis başlığına bakabilir.
Bu tip sarkaçlara Foucault Sarkaçı ismi verilmekle beraber Dünya'nın döndüğünü ispatlıyan güzel bir deneydir. Yalnız deneysel hataların azaltıp bu hareketi görünür kılmak için sarkaçın oldukça uzun olması gerekmektedir. Orjinal sarkaç, 1851 yılında Paris'teki Panteon'da Foucault tarafından yapılmıstır ve 61 metre uzunluğunluğundadır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Geometry And The Foucault Pendulum. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı