Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Bir sarkaçı döndürdükten sonra gösterdiği yön niçin güneydoğu ve kuzeybatı yönlerini gösteriyor ?

Ülkemizde köstekli saat benzeri sarkaçı dairesel bir yörünge izleyecek bir hareketle döndürmeye başlayalım. Bu dairesel hareket belirli bi zaman sonucunda doğrusal harekete dönüşüyor. Bu doğrusal salınım hareketi (deneysel hata oluşmaz ise) kuzeybatı ve güneydoğu yönleri arasında oluşuyor ? Niçin ?
380 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yüncü
Fizik doktora öğrencisi

Bahsettiğin şekilde bir sarkaç sürtünme ve dış etkenlerin etkisi ile önce eliptik sonra da doğrusal bir salınım yapmaya başlar fakat hangi yönde yapıcağının hiç bir tercihi yoktur. Eğer sarkaçın asılı olduğu yer her yönden tamamen simetrik değil bazı doğrultularda daha kolay hareket edebiliyorsa ancak o zaman her seferinde aynı yönde sallanmaya geçer.

Hatta, deneysel hataları tamamen yok sayar isek sarkaç bir doğrultuda sallanmaya başladıktan sonra o doğrultu sabit kalmayıp yavaş yavaş dönecektir. Türkiye'de yaklaşık bir günde yaklaşık 210 derece (dönme hızı = 360 x sin(deneyin yapıldığı enlem) / gün) gibi gözle görülemeyecek kadar yavaş bir hızda döner. Bunun nedeni Dünya'nın dönmesinden kaynaklı Coriolis etkisidir. Neden ve nasıl döndüğünü merak edenler herhangi bir klasik mekanigi kitabından Coriolis başlığına bakabilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu tip sarkaçlara Foucault Sarkaçı ismi verilmekle beraber Dünya'nın döndüğünü ispatlıyan güzel bir deneydir. Yalnız deneysel hataların azaltıp bu hareketi görünür kılmak için sarkaçın oldukça uzun olması gerekmektedir. Orjinal sarkaç, 1851 yılında Paris'teki Panteon'da Foucault tarafından yapılmıstır ve 61 metre uzunluğunluğundadır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Geometry And The Foucault Pendulum. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close