Duran bir bomba düşünelim, momentumu sıfır. Bomba patladıktan sonra da toplam momentum sıfır olacak, çünkü momentum korunuyor. Farzedelim ki bomba dizaynı gereği patlayınca ikiye bölünüyor; örneğin, çok sağlam malzemeden yapılmış iki yarım küreyi zayıf bir kaynakla birbirine tutturur, içinde de barutu patlatırsak, kaynak yırtılacak iki yarım küre de birbirlerine ters yönde fırlayacaklar. Toplam momentumun sıfır olması gerektiği için de, bu fırlayan yarımkürelerin hızları birbirleriyle orantılı, örneğin kütleleri m1 m2 ve hızları da v1 v2 ise, v2=-(m1/m2)*v1
Fakat biliyoruz ki fırlayan cisimlerin enerjileri şu formülle bulunuyor:
Yani bu iki yarım kürenin enerjilerinin oranı
Bu örnekte görüyoruz ki, dışarıdan bakınca şekilleri aynı olan ama birinin içi dolu birinin içi boş iki yarım küreyi birleştirip bomba olarak patlatacak olsam, enerjinin çok büyük bir kısmı içi boş olan yarım kürenin fırladığı yönde gidecek: bu konsepte kısaca hollow charge deniyor (tam bu değil ama ilintili), google'a yazınca bir çok örnek de çıkıyor. Eğer herhangi bir 2. dünya savaşı bilgisayar oyunu oynadıysanız, illa ki almanların meşhur roketatarı Panzerfaust'u görmüşsünüzdür, onun çalışma prensibi de bu diye biliyorum.
Son olarak birinin illaki aklına gelir: evet enerji de korunuyor, fakat toplam enerji, yani bomba patlamadan önce barutta olan kimyasal enerji de bir parametre. Bu yüzden enerjinin korunumu bize hareketle ilgili bir sınırlandırma getirmiyor.