Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bir Mıknatıs ısıtıldığında mıknatıslık özelliğini kalıcı olarak kaybeder mi? Kaybederse neden?

Bir internet videosunda görmüştüm
3,328 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
Bilim meraklısı

Kısa cevap: Evet, genellikle 80 derece üzerinde kalıcı olarak mıknatıslık özelliğini kaybeder.

Mıknatıslar her madde gibi atomlardan yapılır ve normal koşullarda bu atomlar arasındaki denge magnetizmayı destekleyici yöndedir. Sıcaklık azalırsa bu, elektronların dönüşünü yavaşlatır ve magnetizma özelliğini arttırır, tersi durumda mini mıknatıslar gibi davranan elektronlar çok hızlı dönmeye başlarlar, bu da birbirini vektörel olarak destekleyen, sıralanmış ve hizalanmış elektron düzenini bozar ve magnetizmanın dağılmasına yol açar ve magnetizma özelliği azalır.

İyi tanımlanmış bir sıcaklıkta - Curie sıcaklığı olarak bilinir - atomların alanlara hizalanma eğiliminin tamamı çöker ve malzeme bir mıknatıs olmayı bırakır. Fransız fizikçi Pierre Curie'den adını alan Curie Sıcaklığı, atomların hizalanmış dönüşlerini korumak için çok ince bir denge sıcaklığıdır, bu nedenle hiçbir manyetik alan var olamaz. Mıknatıs daha sonra soğutulsa bile, bir kez demanyetize olduktan sonra tekrar manyetize olmaz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

457 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Encyclopedia Britannica. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kamil Palo
Benbirhiçim

Kendim olayı çözmek için deneye başladım ve kendimce bazı tanımlar ile meseleyi açıklayacağım, odun sobasında ufak bir mıknatısı öldürdüm ve tamamen ölen mıknatıs hiç bir demir metali tutamaz oldu tekrar dirilir mi diye aklıma gelen üç yöntemden ilkini devreye soktum, 2 adet güçlü neodyum mıknatısın arasına ölü mıknatısı yerleştirdim ve 24 saat sonra kontrol etmek için beklemeye başladım fakat sabırsızlığıma yenik düşüp 17 saat sonrasında kontrol için mıknatısları ayırdım ve tamamen ölü olan mıknatısı boya katmanlı dikey bir demire tutturmayı denedim ve eskisi gibi olmasa da demire yapışma sağladı fakat çok güçlü bir yapışma değil, deneyi 1 haftaya çıkartmayı planlıyorum ve tekrar 3 mıknatısı bir araya getirdim ölü mıknatıs yine 2 güçlü mıknatısın ortasında olacak şekilde deneye tekrar başladım deneyin sonucu hakkında tekrar bilgi verebilirim fakat 1 haftalık sürenin dolmasını bekleyeceğim deneye yeni başladım, diğer 2 seçenek ise yine zihnimde beliren 1. si ölü mıknatısa bir demir yardımı ile vurmak sureti ile eski çekim gücünü sağlayıp sağlayamayacağımın deneyi, 2. si ise bazı voltajlarda elektrik akımı vermek sureti ile eski çekim gücüne kavuşup kavuşamayacağı deneyi kısaca ölü bir mıknatıs eskisi gibi tekrar dirilir mi bu deneyler sonrası sonuçlar olumlu olursa kuantumu daha iyi anlamış olacağımı belirtmek isterim ve insanlığa çok şeyler kazandıracağımı düşünüyorum mesela kolluk kuvvetlerinin can güvenlikleri için çelik yelek giymektense elektronik bir koruma kalkanı yapılabilir gibi projelerin denemelerine başlanılabilir fakat bu denemeler maalesef ki ülkemizde yapılamaz bunlar için daha uygulanır bir ülkeye yerleşmem gerekecektir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close