Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Sami Kaya
Üye 30 Nisan 2023 2 Cevap
2

Bir meteor nasıl kitlesel yok oluşa sebep oldu ve tüm canlıları öldürdü?

Biliyorum dev tsunamilere sebep olabilir. Ama tüm canlıların ölmesi biraz saçma gibi geliyor. Açıklarsanız sevinirim
421 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 30 Nisan 2023

Kitlesel yok oluşa neden olan nesneler meteor değil asteroitlerdir. Önce ikisinin farkına bakalım.

Asteroit: Güneş’in çevresinde, Mars ve Jüpiter arasında, belirli bir yörüngede dolanan, çeşitli büyüklük ve şekildeki kaya ve metal parçalarına asteroit denir. Asteroit Kuşağı olarak adlandırılan bu bölgede milyonlarca asteroit vardır. Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler. Örneğin Asteroit Kuşağı’ndaki en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres’in genişliği 940 km’dir.

Meteor: Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise gök taşı olarak adlandırılır. Gök taşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.

Tüm Reklamları Kapat

En son kitlesel yok oluşa 65 milyon yıl önce bir asteroit çarpması neden oldu. Tahminen canlıların %70'i bu çarpma neticesinde yok oldu. Asteroit,[1][1] çarpma bölgesinde büyük hasara neden olur, bunun nedeni büyük bir kinetik enerjiye sahip olmalarıdır. K=1/2 m*V2. . Asteroit hızları saatte 250.000 km'ye kadar çıkabilir ve onları bu denli tehlikeli yapan hızlarıdır. Çarptığı bölgeye verdiği hasar aslında hiç bir şeydir. Asıl mesele bundan sonra başlar, korkunç büyüklükteki kinetik enerjinin aniden ısıya dönüşmesi, Dünya üzerinde şok ve ısı dalgasının yüzey boyunca yayılmasına neden olur. Konu bununla da bitmez çarpışmanın etkisiyle milyarlarca ton kaya ve toz atmosferi kaplar ve Güneş ışımasının etkileri azalır. Bu durum pek çok bitki türünün yok olmasına, bitkilerden beslenen canlıların etkilenmesine ve bu hayvanları avlayan avcılarında yok olmasına neden olur.

Kaynaklar

  1. Anonim. Dünya'ya Asteroit Çarparsa Ne Olur. Alındığı Tarih: 30 Nisan 2023. Alındığı Yer: gizemligercekler | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mevlüt Can Ay
Bilim Meraklısı 30 Nisan 2023

Bir meteorun kitlesel yok oluşa sebep olması, tarih boyunca en az bir kez gerçekleşmiştir. Bu olay Kretase-Tersiyer sınırında (KT sınırı) yaklaşık 66 milyon yıl önce meydana gelmiştir. Bu olay sonucu, dünyanın büyük bir bölümü yok olmuş ve dinozorlar gibi birçok canlı türü de dahil olmak üzere birçok canlı türü tamamen yok olmuştur.

Bu olayın sebebi, yaklaşık 10 km çapındaki bir asteroitin (Chicxulub krateri) Yucatan Yarımadası yakınlarına düşmesidir. Bu asteroit çarpma olayı, yüz milyarlarca tonluk bir enerjinin açığa çıkmasına neden oldu ve küresel çapta bir felakete yol açtı. Bu olay sonucu, dünya çapında yangınlar, tsunami dalgaları, toz ve gaz bulutları ve asit yağmuru gibi çevresel felaketler meydana geldi.

Asteroit çarpma olayının sonuçları, dünya çapında tüm canlıları etkiledi. Sadece dinozorlar değil, deniz canlıları, bitkiler ve diğer canlılar da dahil olmak üzere birçok canlı türü bu olay sonucu yok oldu. Bu olay sonucu, küresel bir iklim değişikliği meydana geldi ve yaşam koşulları büyük ölçüde değişti.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle düşünmeni isterim Karakatau Yanardağı'nın patlaması sonrasında; volkanik partiküllerin oluşturduğu dev bulutlar, bu bölgeyi yıllarca karanlıkta bırakmış, ayrıca dünyanın atmosfer sıcaklığında 2 santigrat derecelik düşüşe neden olmuştur ve insan gibi doğaya hükmeden bir canlı için bile inanılmaz büyük yıkıcı sonuçları olmuştur.Bunun sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiştir.

Koca bir meteorun dünyaya çarpması sonucu canlı popülasyonunun %75 inin yok olması o kadar da şaşırtıcı olmasa gerek.

Kaynaklar

  1. P., Alegret, L., Arenillas, I., Arz, J. A., Barton, P. J., Bown, P. R., ... & Keller, G. The Chicxulub Asteroid Impact And Mass Extinction At The Cretaceous-Paleogene Boundary. (5 Mart 2010). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2023. Alındığı Yer: Science AAAS doi: 10.1126/science.1177265. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close