Kitlesel yok oluşa neden olan nesneler meteor değil asteroitlerdir. Önce ikisinin farkına bakalım.
Asteroit: Güneş’in çevresinde, Mars ve Jüpiter arasında, belirli bir yörüngede dolanan, çeşitli büyüklük ve şekildeki kaya ve metal parçalarına asteroit denir. Asteroit Kuşağı olarak adlandırılan bu bölgede milyonlarca asteroit vardır. Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler. Örneğin Asteroit Kuşağı’ndaki en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres’in genişliği 940 km’dir.
Meteor: Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise gök taşı olarak adlandırılır. Gök taşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.
En son kitlesel yok oluşa 65 milyon yıl önce bir asteroit çarpması neden oldu. Tahminen canlıların %70'i bu çarpma neticesinde yok oldu. Asteroit,[1][1] çarpma bölgesinde büyük hasara neden olur, bunun nedeni büyük bir kinetik enerjiye sahip olmalarıdır. K=1/2 m*V2. . Asteroit hızları saatte 250.000 km'ye kadar çıkabilir ve onları bu denli tehlikeli yapan hızlarıdır. Çarptığı bölgeye verdiği hasar aslında hiç bir şeydir. Asıl mesele bundan sonra başlar, korkunç büyüklükteki kinetik enerjinin aniden ısıya dönüşmesi, Dünya üzerinde şok ve ısı dalgasının yüzey boyunca yayılmasına neden olur. Konu bununla da bitmez çarpışmanın etkisiyle milyarlarca ton kaya ve toz atmosferi kaplar ve Güneş ışımasının etkileri azalır. Bu durum pek çok bitki türünün yok olmasına, bitkilerden beslenen canlıların etkilenmesine ve bu hayvanları avlayan avcılarında yok olmasına neden olur.
Kaynaklar
- Anonim. Dünya'ya Asteroit Çarparsa Ne Olur. Alındığı Tarih: 30 Nisan 2023. Alındığı Yer: gizemligercekler | Arşiv Bağlantısı