Bir meteorun kitlesel yok oluşa sebep olması, tarih boyunca en az bir kez gerçekleşmiştir. Bu olay Kretase-Tersiyer sınırında (KT sınırı) yaklaşık 66 milyon yıl önce meydana gelmiştir. Bu olay sonucu, dünyanın büyük bir bölümü yok olmuş ve dinozorlar gibi birçok canlı türü de dahil olmak üzere birçok canlı türü tamamen yok olmuştur.
Bu olayın sebebi, yaklaşık 10 km çapındaki bir asteroitin (Chicxulub krateri) Yucatan Yarımadası yakınlarına düşmesidir. Bu asteroit çarpma olayı, yüz milyarlarca tonluk bir enerjinin açığa çıkmasına neden oldu ve küresel çapta bir felakete yol açtı. Bu olay sonucu, dünya çapında yangınlar, tsunami dalgaları, toz ve gaz bulutları ve asit yağmuru gibi çevresel felaketler meydana geldi.
Asteroit çarpma olayının sonuçları, dünya çapında tüm canlıları etkiledi. Sadece dinozorlar değil, deniz canlıları, bitkiler ve diğer canlılar da dahil olmak üzere birçok canlı türü bu olay sonucu yok oldu. Bu olay sonucu, küresel bir iklim değişikliği meydana geldi ve yaşam koşulları büyük ölçüde değişti.[1]
Şöyle düşünmeni isterim Karakatau Yanardağı'nın patlaması sonrasında; volkanik partiküllerin oluşturduğu dev bulutlar, bu bölgeyi yıllarca karanlıkta bırakmış, ayrıca dünyanın atmosfer sıcaklığında 2 santigrat derecelik düşüşe neden olmuştur ve insan gibi doğaya hükmeden bir canlı için bile inanılmaz büyük yıkıcı sonuçları olmuştur.Bunun sonucunda binlerce insan hayatını kaybetmiştir.
Koca bir meteorun dünyaya çarpması sonucu canlı popülasyonunun %75 inin yok olması o kadar da şaşırtıcı olmasa gerek.
Kaynaklar
- P., Alegret, L., Arenillas, I., Arz, J. A., Barton, P. J., Bown, P. R., ... & Keller, G. The Chicxulub Asteroid Impact And Mass Extinction At The Cretaceous-Paleogene Boundary. (5 Mart 2010). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2023. Alındığı Yer: Science AAAS doi: 10.1126/science.1177265. | Arşiv Bağlantısı