Bir ülkenin gelişme ve teknolojik alt yapısının güçlenmesinde mühendislerin rolü oldukça büyüktür. Ülkemizde diğer mesleklerde de olduğu gibi mühendislikte hak ettiği değeri gördüğünü söyleyemeyiz. Mühendislere imza yetkisi verilerek sorumluluğun yüklenmesi gözüyle bakılması kanunlar incelendiğinde de çok açık görünüyor fakat her alanda olduğu gibi mühendislikte zamanla gelişecektir ve her zaman mesleğinin değerini bilen bireyler bu mesleklerin itibarını koruyacaktır. Bu yazıda araştırmalarını sürdürebileceğin bir kaç konuda fikir vererek sonrasında mühendislerin taşıması gereken özellikleri kaynaktan aktararak devam edeceğim.
- Öncelikle ülkemizde makina mühendisliğinin konumunu ve yetkilerini öğrenmek için bu mesleği ilgilendiren kanunları ve yönetmelikleri okuyarak başlayabilirsin bu şekilde makine mühendisliğinin tanımını ülkemiz kapsamında daha dogru yapabilirsin.
- Makine mühendislerinin ve öğrencilerinin iletişim halinde olduğu forum veya sosyal medya grupları mutlaka vardır. Aralarına katılarak konuşmaları takip ederek ve sorular sorarak bilgi sahibi olabilirsin fakat burada not düşmek zorunda hissettim çünkü çoğu insan mesleğinden memnun olmayabilir ve her zaman mesleğini kötüleyen insanlar olabilir bu yüzden karamsarlığa kapılmadan mesleğini severek yapan insanlara ulaşmaya çalışabilirsin. Burada sektörde çalışan insanlara ulaşarak sekörle ilgili bilgi sahibi olabilirsin.
- Makine mühendisleri odası yaşadığın şehirde veya yakınında vardır diye düşünüyorum. Odayı ziyaret ederek önemli ve doğru bilgileri oradan alabilirsin ve meslekteki insanlarla tanışma fırsatı bulabilirsin. Sektör ile ilgili fuar, seminer gibi etkinliklerden haberdar olarak katılıp sağlayarak izleme fırsatı bulabilirsin.
- Makina mühendisliği bölümüne ait ders notlarına ulaşarak (özellikle makina mühendisliğine giriş gibi) bu alanda akademisyenlerin kaynaklarını okuyup mesleki bilgileri öğrenebilirsin.
- Mühendislik çok geniş bir çalışma alanına sahip bir meslek ve bazı alanlar uzmanlık gerektirebilir. Araştırmaların sonucunda bir alan belirleyebilirsen üniversite seçiminde bu alan önemli bir rol oynar. Daha iyi anlamak için mesleğimden örnek vermek istiyorum. Maden mühendisiyim ve açık işletme alanında uzmanlaştığımı söyleyebilirim. Mermer ile ilgili bir sektördeyim ve bu sektörün kalbi Türkiyede Afyon şehrindedir. Bende Afyon Kocatepe Üniversitesi mezunuyum ve eğitimim sırasında çogu eğitimciler bu sektöre yakın insanlardı ve bende ilk sınıftan itibaren sektörle hammadde ocakları ve fabrikalarla hep iç içe oldum bunun avantaji inanılmaz derecede önemlidir. Kömür alanında çalışmak isteyenler Zonguldak veya Kutahya ilini tercih ederken Metalik madenlere ilgi duyanlar Sivas tercih edebilirdi çünkü sektör ve eğitimcilerin uzmanlık alanları bu yöndeydi. Tahmin ediyorum Makine mühendisliğindede tesis ve pazarlarının kuruluş yeri ile ilgili olarak şehirler önemli rol oynayabilir.
Mühendislerin sahip olması gereken özelliklerden bahsedersek;
1) Analitik Düşünebilmek
İyi bir mühendis analitik zekâya sahip olmalı. Analitik düşünme becerisi problemi analiz etme noktasında doğru soruları sorup, problemlerin arkasındaki gerçek problemleri görebilmektir. Analitik düşünceye sahip kişi sorun karşısında çözüm odaklı düşünür. Çözüme ulaşmak içinde sorunu oluşturan ögeleri zihninde ayrıştırarak aşama aşama çözüme ilerler.
2) Kuvvetli İletişime Sahip Olmak
Ekiple beraber çalışan insanlar için hem yazılı hem de sözlü olarak iletişim kurma yeteneği elzemdir. İyi bir iletişime sahip olmayan kişiler zamanla sorun yaşayabilir bu durumda hem kişide hem ekipte huzursuzluk yaratabilir. İnsan ilişkilerini başarılı yürütmenin en temel şartı iyi bir iletişim yeteneğine sahip olmaktır.
3) Kendini Geliştirmeye Açık Olmak
Hızlı değişime ayak uydurabilmek ve sürekli değişimin içinde olabilmek adına kendini geliştirmeye açık olup ve bu gelişim için çabalamak gerekmektedir.
4) Merak Duygusuna Sahip Olmak
Araştırmanın ve öğrenmenin en iyi besini merak etmektir. Merak duygusu akılda oluşacak bir soru ile başlar ve araştırmaya yönlendirir. Araştıran kişi öğrenmeye başlar ve öğrendikçe aklında yeni soru işaretleri oluşur. Böylece merak edip öğrenen kişi sonsuz bir denizde kulaç atmaya başlar ve her kulacında yeni bir bilgi öğrenir.
5) Sorumluluk Sahibi Olmak
Mühendis veya yönetici olan kişiler aldıkları kararlar ile fark yaratabilirler. Karar alabilmek ise büyük bir cesaret ister çünkü oluşabilecek hataların sorumluluğu sizde olacaktır. Ancak sorumluluk alan kişiler karar alabilecek konumlara gelebilir bunu unutmayalım.
6) Sabırlı Olmak
Zor şartlarda çalışılan ve büyük emek gerektiren görevler ile bazen en baştan başlamak büyük bir sabır ister. Bu sabrı gösterenler mutlaka başarıya ulaşacaktır çünkü sabır ile denemeye devam eden kişiler mutlaka başarıya giden yolu bulacaktır. Sebat fark yaratan kişilerde olması gereken özellikler arasında yer almaktadır.
7) Karmaşık Problem Çözebilmek
Bu yeteneğin gelişmesi, iş hayatında da bize önemli oranda yardımcı olur. Şirketlerin uzun zamanlar boyunca vaktini, enerjisini tüketen karmaşık problemler gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla karmaşık problem çözme yeteneği fark yaratan bir olgu olmuştur. Bu beceriye sahip kişi edindiği bilgileri gözlem ve deneylerle destekleyerek somut veriler elde edebilir, bunu yorumlayıp daha iyi çözümler bulmak için öneriler sunabilir. Karmaşık problem çözebilen kişiler mantığı ve rasyonelliği birleştirerek, güçlü ve zayıf yönleri fark edip, problemi çözebilecek alternatif yöntemleri bulabilir.
8) Yönetim Becerilerine Sahip Olmak
Mesleğinde uzun zaman geçirenler yönetici konumlarına geldiklerinde veya daha genç yaşlarda yönettikleri projeler ile fark yaratabilmek için iyi bir yönetim becerisine sahip olmalıdır. Liderlik becerileri ile süreci ve ekibini iyi yönetenler başarıya daha hızlı ve kolay ulaşarak bir adım öne geçerler.
9) Yaratıcı Olmak
Yaratıcılık fark yaratmak için olmazsa olmaz bir özelliktir. Yaratıcı kişiler kendinden önce yapılanları tekrar etmez, risk alarak yeni bir arayışa çıkarlar. Her zaman olmasa bile mutlaka bir gün başarıya ulaşırlar. Yeniyi bulmak ise kolay değildir çünkü farklılıkları araştırmak gerekir sadece sizin gibi düşünenlerle değil sizden çok farklı olanları görmeniz ve hepsi bir potada eritip özgünlük yaratmanız gerekir. Farklı olanları görebilmek içinse gezmek ve görmek gerekir. Yurt dışında farklı bir kültürde vakit geçirmenin faydası bu konuda çok fazladır.
10) Duygusal Zekâya Sahip Olmak
Beraber çalıştığımız insanların duygularını doğru yorumlayabilmek ve kendi duygularınızı kontrol edebilmek önemli noktalardan biridir. Empatik bir zihin yapısına sahip olmak ve duygusal zekânızı geliştirmek fark yaratacak yetenekler arasındadır.
11) Müzakere Edebilmek
Müzakere zorlu rekabetin olduğu bu dönemde rakiplerinizden sizi bir adım öne çıkaran özelliktir. Müzakere yeteneğine sahip kişi fikirlerini ve beklentilerini daha iyi bir şekilde karşı tarafa aktarabilmekte ve kabul ettirebilmektedir. Bu sayede kabul görme sayınız ile başarı oranınızda artmaktadır.
12) Yeni Medya Okuryazarlığı
Yaşadığımız dijital çağda sahip olunan önemli becerilerden biri de dijital dünyaya hakim olabilmek ve bu yeni dünyanın gücünü kullanarak avantaj sağlamaktır. Dijitalleşen birçok iş sahası aslında bu alanın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.
13) Etik sahibi olmak
Kişiler mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları yerine getirirken etik kuralları göz önünde bulundurmalıdır. Etik anlayışı olmayan ve sadece başarı için çalışan birisi bir gün mutlaka kaybedecektir ve kazandığı başarılar onu mutlu etmeyecektir.[1]
Umarım faydalı olmuştur. Bu yolda başarılar diliyorum.
Kaynaklar
- A. ÇETİNLİ. Fark Yaratan Mühendislerin Özellikleri - Çeyrek Mühendis. (7 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2025. Alındığı Yer: ÇEYREK MÜHENDİS | Arşiv Bağlantısı