Kuasarları oldukça obur karadelikler olarak düşünebiliriz. Etraflarında beslenebileceklerinden çok daha fazla malzeme olduğunda, olay ufku etrafında aşırı derecede biriken malzeme, şiddetli sürtünme ve ısınma ile aşırı miktarda ışıma yapar ve karadeliğin kutuplarından fışkırır, bu bütünün tamamına birden kuasar denir.
Kuasarlar genelde galaksi çekirdeği olarak da adlandırılır. Bunun haklı nedenleri vardır. Evrende ilk oluşum halindeki galaksilerin merkezinde genelde bu tip karadelikler mevcuttur. Kuasarlar bulunduğumuz konuma göre genelde hep uzakta kalan cisimlerdir. Yani yakınlarda bir yerde kuasar gözlemleyemeyiz. Bunun nedeni çok uzaktaki galaksilerin oluşum aşamasını gözlemliyor olmamızdır. Yani gözlemlediğimiz kuasarların aslında büyük bir kısmı yoklar ve galaksi oluşumlarını muhtemelen tamamlamışlardır (Çünkü o galaksilerin aslında bir kaç milyar yıl önceki hallerini gözlemliyoruz).
Bir zamanlar, bizim samanyolu galaksimizin de başlangıcı muhtemelen bu şekildeydi. Merkezde bulunan süper kütleli karadelik " Sagitarius A" etrafında bulunan yoğun gaz ve toz bulutları ile beslenmiş ve kuasarların yaptığı ışımayı yapmış olabilir. Zamanla etraflarında tükenen malzeme ile günümüzdeki haline gelmiştir. [1]
Kaynaklar
- Anonim. What Is A Quasar?. Alındığı Tarih: 8 Ekim 2023. Alındığı Yer: skyandtelescope | Arşiv Bağlantısı