Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yağız Ata
Üye 4 Nisan 2023 1 Cevap
2

Bir koku aldığımızda bu kokunun bize güzel ya da kötü olduğunu nasıl anlıyoruz. Mesela bir yesemen çok güzel kokuyorken, lağımlar neden kötü kokuyor?

503 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye RADY0UTUBE Kanal 9 Nisan 2023

[2]Kısaca Koku Almak:

Beynimizde güzel ve kötü kokuların algılanmasını sağlayan süreç oldukça karmaşıktır. Burun, koku duyusunun temel organıdır ve kokular, burun içinde bulunan koku reseptör hücreleri tarafından algılanır. Koku molekülleri havada bulunur ve burun içine girerek koku reseptörlerine bağlanır.

PEKİ NEDEN?

Kokuların güzel veya kötü olarak algılanmasını belirleyen temel faktör, beyindeki duyusal değerlendirme süreçleridir. Koku reseptörleri, beyindeki koku merkezlerine sinyaller gönderir ve bu merkezler kokuları değerlendirir. Kokuların güzel veya kötü olarak algılanmasına etki eden birkaç faktör vardır:[2][2][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kişisel deneyimler: Her bireyin geçmiş deneyimleri, kokuları algılamada önemli bir rol oynar. Örneğin, çocukluk dönemlerinde güzel kokulara maruz kalan bir kişi, aynı kokuyu yetişkinlikte de güzel olarak algılayabilir. Aynı şekilde, olumsuz deneyimler yaşanmış kokular, kötü olarak algılanabilir.

Kültürel etkiler: Kültürel farklılıklar, güzel ve kötü kokuların algılanmasında etkili olabilir. Bazı kokular, belirli bir kültürde güzel olarak kabul edilirken, diğer kültürlerde kötü olarak algılanabilir. Örneğin, bazı mutfak kokuları bir kültürde lezzetli olarak kabul edilirken, başka bir kültürde hoş görülmeyebilir.

Genetik faktörler: Genetik yapı da, kokuların güzel veya kötü algılanmasını etkileyebilir. Her bireyin genetik yapısı farklı olduğundan, bazı kokuları güzel bulurken, bazıları aynı kokuyu kötü bulabilir.[1]

Psikolojik durum: Kişinin anlık psikolojik durumu, kokuların algılanmasını etkileyebilir. Örneğin, bir kişi stresliyken veya mutlu iken aynı kokuyu farklı şekillerde algılayabilir.

Evrimsel faktörler: İnsanların evrimsel geçmişi de kokuların algılanmasını etkiler. Örneğin, çürük veya bozulmuş bir yiyeceğin kokusu, insanların sağlıksız yiyecekleri tüketmekten kaçınmalarına yardımcı olabilir, bu yüzden kötü olarak algılanır.[1]

Kaynaklar

  1. R. J. Stevenson, et al. (2013). Human Olfactory Consciousness And Cognition: Its Unusual Features May Not Result From Unusual Functions But From Limited Neocortical Processing Resources. Frontiers in Psychology. doi: 10.3389/fpsyg.2013.00819. | Arşiv Bağlantısı
  2. Herz. R. S.. The Effect Of Verbal Context On Olfactory Perception.. (1 Ocak 2003). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2023. Alındığı Yer: APA PsycNet | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close