Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kedy Kedy
Üye
4

Bir kişiye psikolojik şekilde bir şey nasıl yaptırılır?

Bir kişiden herhangi bir şey istediğimizde genel olarak hayır cevabını alıyoruz. İstediğimiz şeyi o kişiye yaptırmak için herhangi bir teknik var mıdır? varsa nelerdir?
27,775 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
Okul Öncesi Öğretmeni

Bir insana psikolojik olarak istediklerimizi yaptırmamız ile ilgili teknikler David Lieberman adlı bir yazarın "Herkese Her İstediğiniz Yaptırın" isimli kitabında yer almış. Oldukça uzun bir yazı olduğu için bağlantı adresini kaynakçaya ekleyeceğim. Bazı sitelerde yer alan bilgilere göre:

  • Bir insana istediğiniz şeyi psikolojik olarak yaptırmak istiyorsanız, o kişinin beden dilini taklit etmenin etkili olabileceği söyleniyor. Bilim adamları buna "Bukalemun Etkisi" adını veriyor. Bukalemun Etkisi'nin en ilginç tarafı ise bilinçsiz bir şekilde sürekli yapıyor olmamız.
  • Yardım istediğiniz kişinin bir amacına ulaşmasına yardım ederseniz, size ileride iyilik yapma olasılığı yüksektir. Psikolog Robert Cialdini'ye göre, eğer bir insana bir işinde yardım ederseniz size borçlu hissedecektir ve ileride size yardım edecektir. Teşekkür ederken de "arkadaşlar bugünler içindir" gibi bir tabir, "yok ya ne demek" gibi bir tabirden çok daha etkili olabilir.
  • Daha hızlı konuşursanız tartıştığınız kişiyi ikna etme ihtimaliniz artar. Karşınızdaki insanı bir konuda ikna etmeye veya istediğiniz bir durumu gerçekleştirmesini istiyorsanız bunu hızlı konuşarak anlatın. Hızlı konuşmanız karşınızdaki insanın daha az düşünmesini sağlar ve konuştuğunuz konu etkileyici ve ikna edici gelecektir. Bu durumda da karşınızdaki insanın psikolojik durumu sizi onaylar konuma getirecektir.
  • Kafa karıştırabilirsiniz. Olayları direkt aktarmak yerine dolaylı yollardan anlatın. İnsanları kendinize çekmeyi sağlayın. İkna edici cümleler kullanarak istediğiniz konuyu anlatın. Size hak vermelerini sağlayın böylece karşınızdaki insanın sizi reddetme ihtimali oldukça düşük olacaktır.
  • Reddedilmemek için önce reddedilin. Bunu özellikle ikili ilişkilerde yapabilirsiniz. Öncelikle ona reddebileceği bir teklif sunun. Daha sonra asıl istediğiniz şeyi söyleyin, ikinci kez reddetmek istemeyeceği için istediğiniz şeye kavuşacaksınızdır.
  • Göz teması kurun. Karşınızdaki insana isteklerinizi anlatırken göz teması kurun ve doğru cümleleri kullanarak karşı tarafa aktarın. Göz teması kurmak, karşınızdakini etkiler ve reddetmek istese bile reddetmeye çekinir. Karşınızdakinin gözlerini kaçırmasına izin vermeyin ve ikna edici cümleler kurarak isteğinize kolaylıkla ulaşın.

Ek olarak da ben bir şeyler eklemek isterim. Henüz yeni mezun olmuş bir okul öncesi öğretmeniyim ancak stajda çocuklarla ve onların psikolojileriyle ilgili biraz tecrübe edindim. Buna göre biz, küçük yaş gruplarında bu tarz psikolojik tekniklere bazen başvururuz. Örneğin, çok yemek seçen bir çocuğunuz olsun. O akşam da yemekte köfte, ıspanak ve pırasa olsun diyelim. Siz, çocuğunuz çok sağlıksız beslendiği için o akşam köfte yemesini istemiyorsunuz. Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz için sadece ıspanak veya pırasa yemesini istiyorsunuz. Öyleyse çocuğunuza "2 yemek arasından tercih yapabilirsin. Bu akşam ya ıspanak yiyeceğiz ya pırasa." diyerek onun kendi tercihini yapmasını sağlayabilirsiniz ama aslında burada tercihi yapan sizsiniz. Bu sayede çocuğunuz hem özerklik anlamında gelişecek hem de siz istediğinize kavuşacaksınız.

Tüm Reklamları Kapat

3,903 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İnsanlara İstediklerinizi Yaptırmanın Psikolojik Taktikleri. (30 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. İnsanlara İstediğinizi Yaptırmak İçin Kullanabileceğiniz 10 Psikolojik Hile. (30 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Bukalemun Etkisi. (30 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Herkese Her Istediğini Yaptıracak Güç (Psikolojik Sırlar). (30 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kardelen Keser
Psikolojiye meraklı ve araştırmalar yapan bir öğrenci

Öncelikle ,bir insanı çeşitli algı yönetimleri ve manipülasyonlarla yönlendirerek ikna edebileceğinizi söyleyerek başlamak istiyorum yazıma.İkna ,günlük hayatta pazarlamacılardan tutun basit insan ilişkilerine her yerde karşımıza çıkan bir konudur.Birini ikna etmek yani kısaca kendi düşüncenize çekmek istiyorsanız onu tanımanız ilk koşuldur. Tanıyıp, beden dilini ve kullandığı sözcükleri taklit etmeye başladığınızda onu ikna etme olasılığınız artacaktır. Çünkü insanlar olarak içgüdüsel ,bize benzeyen insanlara daha yakın hissederiz ve onların bizi yönlendirmesine daha açık bir hale geliriz.Daha sonrasında ikna etmek istediğimiz şeye kendimizi de ne kadar inandırırsak o kadar kanımızı iyi savunur ve bir o kadar inandırıcılığını artırmış oluruz.Aynı şekilde benjamin franklin etkisi denilen ,iyilik yaptığımız kişiye karşı oluşan yakınlık hissi sayesinde de karşımızdaki kişiyi ikna edebilirliğimiz artar.Veyahut bizi 2 kez reddeden birinin üçüncü kez reddetmesi zorlaşacaktır bunu sağlamak için ona bize reddedebileceği teklifler sunduktan sonra "bari en azından bunu kabul et " gibi kendisini yapmak zorunda hissedecegi cümleler kurarak ikna olmasını istediğimiz tarafa çekebiliriz. Bir diğer az bilinen yöntemlerden, savunduğumuz düşünceye yaklaşmasını istiyorsak ona kendi cümleleriyle "evet" cevabını verebileceği 2 soru yöneltip ardından kendi düşüncemizi yöneltebiliriz.İnsan zihni labirent gibidir, inceliklerini bilmeniz gerekiyor sadece. Umarım işinize yarar birkaç bilgi sunabilmişimdir.

1,407 görüntülenme

Kaynaklar

  1. pascal couderc. Manipülasyon. (30 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 30 Nisan 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close