Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür J4-26
Üye 11 Şubat 2024 2 Cevap
2

Bir kavanozun içerisindeki havanın tamamen boşaltılabilmesi mümkün mü?

388 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Doktorum 11 Şubat 2024

Evet, bir kavanozun içerisindeki havanın tamamen boşaltılması mümkündür. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır:

Vakum pompası kullanmak: En yaygın yöntem, bir vakum pompası kullanmaktır. Vakum pompaları, kavanozdaki havanın dışarı atılmasını sağlayarak bir vakum oluşturur.

Su kaynatmak: Kavanozun içerisine su koyup kaynatabilirsiniz. Su kaynadıkça, buharlaşarak kavanozdaki havayı dışarı atacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Sıcak hava kullanmak: Kavanozu sıcak havaya maruz bırakabilirsiniz. Sıcak hava, kavanozdaki havanın genleşmesine ve dışarı atılmasına neden olacaktır.

Kimyasal reaksiyon kullanmak: Kavanozun içerisine, oksijeni tüketen bir kimyasal madde koyabilirsiniz. Kimyasal reaksiyon sonucunda oksijen tükenerek kavanozda vakum oluşacaktır.

Bununla birlikte, bu yöntemlerin her birinin bazı dezavantajları vardır:

Vakum pompası kullanmak: Vakum pompaları pahalı olabilir ve her zaman readily available olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Su kaynatmak: Bu yöntem, kavanozun içerisindeki nesnelerin zarar görmesine neden olabilir.

Sıcak hava kullanmak: Bu yöntem, kavanozun içerisindeki nesnelerin deforme olmasına neden olabilir.

Kimyasal reaksiyon kullanmak: Kimyasal reaksiyonlar tehlikeli olabilir ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Dolayısıyla, bir kavanozun içerisindeki havanın tamamen boşaltılması mümkündür, ancak bunu yaparken dikkatli olunmalıdır.

Ayrıca, kavanozun içerisindeki havanın tamamen boşaltılması bazı problemlere yol açabilir:

Kavanoz patlayabilir: Kavanozun içerisindeki hava tamamen boşaltıldığında, kavanozun dışındaki atmosfer basıncı kavanozun duvarlarına büyük bir kuvvet uygular. Bu kuvvet, kavanozun patlamasına neden olabilir.

Kavanozun içerisindeki nesneler zarar görebilir: Kavanozun içerisindeki hava boşaltıldığında, nesneler atmosfer basıncı tarafından ezilebilir.

Kavanozun içerisindeki nesneler kuruyabilir: Kavanozun içerisindeki hava boşaltıldığında, nesneler nem kaybedebilir ve kuruyabilir.

Dolayısıyla, bir kavanozun içerisindeki havanın tamamen boşaltılmadan önce bu problemlerin göz önünde bulundurulması önemlidir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Kılıç
Öğrenci 12 Şubat 2024

Eğer tamamen boşaltmaktan kasıt içerisinde hiçbir molekül bırakmamak ise bu mümkün değil. İnsanlığın geliştirdiği en kuvvetli vakum Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda kullanılır ve üç sistemden oluşur. Bu üç sistem içerideki moleküllerin %99.999999999999 unu dışarı atabilir yine de içeride 1cm3 başına yaklaşık 250.000 molekül kalır.[1][3]

Uzay boşluğunda bile çok daha seyrekte olsa moleküllere rastlanır. Güneş sistemi içinde 1cm3 başına ortalama beş molekül bulunur. Yıldızlarasındaki uzayda ise 1cm3 başına bir molekül bulunur. Galaksiler arası uzayda ise bundan 100 kat daha az molekül bulunur.[2]

Tam anlamıyla boş, içinde 0 molekül bulunan bir alan elde etmemiz mümkün değildir. Konuyla alakalı daha fazla detay için bu videoyu izleyebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Cernbilim. Lhc Vacuum Components. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: CERN.ch | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr Alastair Gunn. İs Space A Perfect Vacuum?. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: BBC science focus | Arşiv Bağlantısı
  3. Cern. A Vacuum As Empty As Interstellar Space. Alındığı Tarih: 12 Şubat 2024. Alındığı Yer: home.cern | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close