Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Samed Aksoy
Üye 9 Mart 2024 1 Cevap
2

Bir karadelik kuasarın tüm enerjisini çekebilir mi?

225 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 23 Aralık

Bir kuasarın tüm enerjisini kara deliğin emmesi, tıpkı bir barajdaki suyun hepsini bir anda boşaltmaya çalışmak gibidir: Mümkün gibi görünür ama gerçekte sistem öyle dengelenmiştir ki, bu "baraj kapağı" her zaman tam açık durmaz. Kuasarların muazzam parlaklığını sağlayan temel mekanizmayı anlamak için önce şunu bilmemiz gerekiyor: Kara deliğin çevresinde, yüksek çekim gücü sayesinde içe doğru spirallenerek düşen madde, sürtünme ve kütleçekimsel etkileşimlerle olağanüstü derecede ısınır. Bu ısınma öylesine yoğundur ki, madde daha henüz olay ufkunun içine girmeden evvel muazzam bir ışınım (ışık ve ötesi, örneğin X-ışını gibi) saçar. Barajımızın kapağı tamamen açılmadan, suyun bir kısmı etrafa şiddetle fışkırır diyelim; işte kuasarlarda da enerjinin "tamamı" kara deliğe ulaşamadan önce etrafa akıl almaz miktarda fotonlar, jetler ve rüzgârlar olarak yayılır.

Kuasarın parlaklığı , çoğunlukla kara deliğe düşen maddenin kütle-kaynaklı enerjisinin bir kısmının dönüştürülmesiyle ilişkilendirilir. Kabaca gibi bir formülle ifade edebiliriz; burada verimlilik (yani ne kadarlık maddenin ışımaya dönüştüğü), birim zamanda yutulan kütle akısı ve de bildiğimiz ışık hızıdır. Yıldızlarda nükleer füzyon verimliliği %0,7'lerdeyken, kuasarlardaki kara delik çevresindeki dönme ve manyetik etkiler gibi faktörler bu verimliliği %5 ila %30'un üstüne bile taşıyabilir. Bir arabanın benzin deposuna atılan yakıttan mükemmel verim beklemek mümkün olmadığı gibi, kuasardan yayılan bu enerjinin de tamamının geri dönüşü yoktur; kara delik her ne kadar "her şeyi yutan canavar" imajını taşısa da, gerçekte sistemin enerjisinin büyük bir kısmı çoktan dışarı saçılmış olur.

Daha ilginç bir örnek vermek istersek, gökbilimcilerin PDS 456 gibi kuasarlarda gözlediği "ultra-hızlı rüzgârlar" (20.000 km/s'ye varan hızlarda) kabaca bir hortum gibi davranır.[1] Bu hortum, etraftaki maddenin ve enerjinin büyük kısmını sürükleyerek sistemden uzaklaştırır. Yani kara deliğe doğru düşen her parçacık, olay ufkunu geçip kaybolana dek elindeki enerjiyi saklayamaz; bir kısmı sıcak diskten yayılan foton seline, bir kısmı da yıldırım gibi fışkıran jetlere dâhil olur. Sonuçta barajımızın suyu da bir yandan enerji üretip elektrik santrallerini çalıştırırken bir yandan da şelale misali etrafa yayılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bir kara delik kuasarın tüm enerjisini çekip yutamaz, çünkü kuasarın merkezine yaklaşan madde, o enerjiyi olay ufkunu geçmeden önce bol bol etrafa salar, tıpkı bir festivalde konfeti patlaması gibi her yere saçılır—eh, kültürün en yüce biçiminin tadına varmak için belki bir fincan kahve ve Bach sonatı eşliğinde Platon'un "Devlet"ini okumayı deneyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. C. Feruglio, et al. (2015). The Multi-Phase Winds Of Markarian 231: From The Hot, Nuclear, Ultra-Fast Wind To The Galaxy-Scale, Molecular Outflow. EDP Sciences, sf: A99. doi: 10.1051/0004-6361/201526020. | Arşiv Bağlantısı
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close