Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burcu ⭒
Üye
3

Bir karadelik bir magnetarı etki alanındaysa yutabilir mi? Yoksa tam tersi mi olur?

738 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Melih B
Melih B
10K UP
Astronomiye meraklıyım

Öncelikle bu güzel soru için sana teşekkür ederim. Bu soruyu daha kolay anlaman için ilk önce "Bir yıldız, kara deliği yutabilir mi?" sorusunu cevaplamak istiyorum. Evet, yıldızlar da kara delikleri yutabilirler.

Ama bu nasıl olur? Kara deliklerin inanılmaz derece güçlü bir çekim gücü yok muydu?

Kara delikler, bildiğin gibi eski zamanlarda bir yıldızdı. Her kara delik, yıldız olarak doğdu, büyüdü ve kara delik olarak yaşamını kaybettiler. Örneğin; Güneş bir kara delik olsaydı, çekim gücü açısından fark edilebilir bir şey söz konusu olmayacaktı, Dünya hâlâ 365 gün 6 saatte güneşin etrafını dolanıcaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Pekâlâ, bir yıldızın kara deliği yutması için ne gibi etkenleri karşılaması gerek?

En önemli etken, o yıldızın kütlesinin, kara deliğin kütlesinden fazla olmasıdır. Kara deliğin ortalama kütlesi 2,4 güneş kütlesidir. Yutacağı kara deliğin kütlesini geçen bir yıldız, bir kara deliği afiyetle yutabilir.

Peki yıldızın kütlesi, kara deliğin kütlesinden çok fazlaysa ve yıldız kara deliği yutarsa ne olur?

Böyle bir durumda yıldıza hiç ir şey olmaz. Ancak yıldızın kütle çekimi artacaktır. Bu da basınç dengesini bozar ve kara deliğin ömrünü gerçekten değerli şekilde azaltır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki yıldızın kütlesi, kara deliğin kütlesinden çok fazla değilse ve yıldız kara deliği yutarsa ne olur?

Bu sefer, yıldız gerçekten büyük zararlar alır. Ömrü milyon yıllar iken, artık sadece birkaç yıldan bahsederiz. Çünkü daha deminki örnekte olduğu gibi basınç dengesi kudretli bir biçimde bozulur ve hipernova patlamasına yol açar.

Söz konusu Magnetar, bir kara deliği yutabilir mi?

Bu çok düşük bir olasılıktır. Çünkü magnetarların kütlesi 1,4 güneş kütlesiyken, kara deliklerin güneş kütlesi çoğunlukla bundan fazladır.

Afiyet olsun yıldızlar :)

Kaynaklar

  1. Science News. Astronomers May Have Seen A Star Gulp Down A Black Hole And Explode | Science News. (2 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2022. Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Plait. So, A Star May Have Eaten A Black Hole And Exploded. (4 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2022. Alındığı Yer: SYFY Official Site | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close