Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
1

Bir insanın ruh sağlığı için yapabileceği en önemli şey nedir?

417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

10 Maddede Ruh Sağlığımızı Korumanın Yolları

Siz, bedeniniz, zihniniz ve ruhunuzla bir bütünsünüz, bunu unutmayın. Ruh sağlığını bedenden ayrı bir şekilde değerlendirmek eksik olur. Çünkü bedendeki bir hastalık ruhsal bir soruna da sebep olabilir. Ruh ve beden sağlığınızı korumanız için temelde yapmanız gerekenler şunlardır:

1. Nefes alın

Tüm Reklamları Kapat

Doğru ve düzenli olarak yapılan nefes egzersizleri kaygı ve stres düzeyinizi belirgin bir şekilde düşürür.

2. Su için

Günde en az 2 litre su içmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir, yorgunluğu giderir ve daha enerjik hissetmenizi sağlar. İçtiğiniz suyun ph değerinin 6.5 - 9.5 arasında olmasına dikkat edin.

3. Yediklerinize dikkat edin

Tüm Reklamları Kapat

İşlenmiş ve raf ömrü uzun gıdalardan, sağlıksız yiyeceklerden uzak durun.

4. Yürüyün

Haftada 3-4 gün en az 30 dakika açık havada yürüyün. Hava sıcak/soğuk, yürüyecek yer yok gibi bahaneleri bırakın, uygun kıyafetler giyin ve çıkın. Soğuk havada yürümek strese birebirdir.

5. Bir amacınız olsun

Sabah yataktan kalkmaya değecek bir amaç edinin. Amacınız ulaşılabilir olsun ki onu gerçekleştiremezseniz kendinize kızıp suçluluk duygusuna kapılmayın.

6. Beklentilerinizi gözden geçirin

Yüksek beklentiler mutsuz eder.

7. Daha az şikayet edin

Kimse sürekli şikayet eden birini yakınında istemez. Size en yakın kişi sizsiniz, kendinize bunu yapmayın.

8. Duygu ve düşüncelerinizin farkında olun

Tüm Reklamları Kapat

Kırgınlık, suçluluk ve öfke duyguları hem bedene hem de zihne zararlıdır, sizi hasta eder.

9. Hiçbir şeyi abartmayın

Yemek yemeyi, işinizi, evinizi, arabanızı, çocuğunuzu hatta sevmeyi... Bir gün kaybedebileceğiniz şeylerle övünmek, onlara çok bağlanmak sizi mutsuz eder.

Tüm Reklamları Kapat

10. Başınıza her an; hastalık, kaza, kayıp, savaş... kısaca bir kötülük geleceği korkusuyla "şimdi" den uzaklaşmayın

Hatta bunların olabileceği gerçeğini kabul edin. Elinizden geleni yapın, gelmeyen için teslim olun. Endişeleri değil, güzel düşünceleri besleyin.

[1]

Ruh sağlığımızı korumak için bu kurallara uymamız gerekir . Ek olarak

Tüm Reklamları Kapat

Güçlü bir psikolojiye sahip olmanın altın kuralları nelerdir?

Güçlü bir psikolojiye sahip omak için çeşitli davranış değişikliklerinin yapılması oldukça önemlidir. İşte güçlü psikoloji sahibi olmanın 5 önemli kuralı...

1. DUYGULARINIZI KONTROL ALTINDA TUTUN

Güçlü psikolojiye sahip olmayan bireylerin düştüğü en büyük hatalardan bir tanesi morallerini ve duygularını başkalarının belirlemesine izin vermeleridir. İnsan psikolojisinde duyguları meydana getiren güç bireyin kendi düşünceleridir. Dolayısıyla bu olumsuzlukları sağlıklı şekilde düşünerek çözebilir, olumsuz duygularınızın üstesinden mantıklı bir şekilde düşünerek gelebilirsiniz. Çevrenizdeki bireylerin sizin üzerinizde güç sahibi olmasına ve davranışlarıyla sizi kötü hissetmeye itmelerine engel olmalısınız. Bunu, bağımsız ve özgür bir birey olduğunuzu göz önünde bulundurarak, başkalarının düşüncelerini ya da davranışlarını değiştiremeseniz de kendinizinkileri değiştirebileceğinizin bilincinde olarak yapabilirsiniz.

2. FEDAKARLIK PSİKOLOJİSİNDEN UZAK DURUN

Kariyeriniz, sosyal çevreniz, eşiniz ve aileniz için çok şeyden ödün verdiğinizi ve aşırı fedakarlık yaptığınızı hissediyorsanız oturup bunu sağlıklı bir şekilde düşünmenizde fayda vardır. Bu durum sizin başkaları için aşırı fedakarlık yaparak kendinizi yoksaydığınızı gösteriyor olabilir. Aynı zamanda hatalarınızın sorumluluğunu almaktan kaçındığınız için kendinize bu şekilde bir kurban rolü üstlenmiş de olabilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde bunun üzerinde düşünerek, yaptığınız hataların istenmeyen sonuçları olabildiğini fakat hiçbir şeyin çözümsüz olmadığının bilincine vararak mevcut durumdan çıkış yolları arayabilirsiniz.

3. ŞİKAYET ETMEK YERİNE ÇÖZÜM ARAYIN

Kendinizden, eşinizden, işinizden ve çevrenizde gelişen olaylardan sürekli olarak şikayet etmek olaylara çözüm sağlamayacağı gibi sizi istenmeyen karamsızlıklara ve olumsuz düşüncelere sürükleyebilir. Sürekli olarak şikayet etme eğiliminde olmanız aynı zamanda sorunlar karşısında kendi tutumunuzu kontrol edemediğinizin de bir göstergesi olabilir. Bunun için şikayet ettiğiniz sorunları ele alarak enerjinizi bunlardan şikayet etmeye değil, bunlarla başa çıkmaya veya yaşadığınız sorunları nasıl çözüme kavuşturabileceğiniz üzerinde yoğunlaşmaya ayırmalısınız.

4. BARIŞMAYI VE AFFETMEYİ TERCİH EDİN

Yakın bir arkadaşınız, bir aile bireyiniz veya iş arkadaşınız sizi kırmış veya üzmüş olabilir. Bu kişiye karşı büyük bir öfke duymak, giderek çoğalan bir kin beslemek aslında karşıdaki kişiden çok sizi olumsuz etkileyecektir. Bu kişiye karşı beslediğiniz öfke, sizin kendi vaktinizden çalarak bir olumsuzluğa odaklanmanıza neden olur. Dolayısıyla bu vaktinizi ve enerjinizi geri alabilmek adına yapabileceğiniz en yararlı davranış affetmektir. Sizi kıran kişiyi affetmeniz bu kişiye hayatınızda yeniden yer vereceğiniz, geçmişi tamamen unutacağınız ya da hatalarıyla birlikte kabul edeceğiniz anlamına gelmez. Burada bahsedilen affetme, karşınızdaki kişinin sizi üzmüş olan davranışlarının kendi hatalarından kaynaklı olduğunu kabul etmek ve bunların sizin ruh halinizi olumsuz etkilemesine izin vermemek anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

5. BAŞKALARININ SİZİN ÜZERİNİZDE KONTROL SAHİBİ OLMASINA İZİN VERMEYİN

Kendinize olan güveniniz yetersizse veya kendi duygu ve düşünceleriniz, değerleriniz net değilse çevrenizdeki kişilerin sizi etkilemesi oldukça kolaydır. Başkalarının sizin üzerinizde güç sahibi olması ve ruh halinizi etkilemesi sizi depresyona itebilecek en büyük olumsuzluklar arasında yer alır. Her bireyin birbirinden farklı olduğunu kabullenmeli, başkalarına göre yaşamaktan kesinlikle kaçınmalı ve kendi doğrularınıza göre tutarlı bir şekilde yaşamalısınız. Bunun yanı sıra başarılı bir insan olmak için çevrenizdeki bireylerin onayını ve takdirini kazanmanın gerekli olmadığını da bilmelisiniz. Elbette yapıcı eleştirilere kulak vermekte ve bunlar arasından size de mantıklı gelenlere yönelik önlem almakta fayda vardır. Fakat kendinize olan inancınız ve kendinize verdiğiniz değer kesinlikle başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerine bağlı olmamalıdır.

Güçlü bir psikolojiye sahip olmak için yukarıdaki önerilere dikkat etmeniz oldukça etkilidir. Bununla birlikte her bireyin duygu ve düşünceleri kendine özgü olduğundan psikolojinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler de farklılık gösterebilir. Kendinizi güçsüz ve yıpranmış hissetmeniz, hayatınızda gerekli önlemleri almak ve değişiklikler yapmak için gücünüzün olmadığını fark etmeniz gibi durumlarda profesyonel anlamda psikolojik destek almanızda fayda vardır. Yaşadığınız ruhsal sorunları ertelemek yerine şiddetlenmeden ve hayatınızı istemediğiniz bir şekilde geçirmenize neden olmadan ortadan kaldırabilmek adına bir sağlık kuruluşuna başvurarak profesyonel destek almaktan çekinmeyiniz.

Kaynaklar

  1. Şebnem akı karaoğlu. Mental Sağlığımızı Korumamız Için Yapmamız Gerekenler. | Psikologofisi.com. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: PsikologOfisi | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
61K UP
Bilimsever

Psikolojimizi sağlam tutmanın yolları kabaca belli. Ben başka bir şeyden bahsetmek istiyorum. Psikolojim düzgün mü, ters giden bir şey var mı? Bir insan şu 4 soruyu sorarak bazı ipuçlarını yakalayabilir.

  1. Kendimle barışık mıyım?
  2. Ailemle iyi miyim?
  3. Arkadaşlarımla problem var mı?
  4. Toplumla uyumlu muyum?
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close