Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Taha Yılmaz
Üye
16

Bir İnsanın "Deli" Olduğunu Nasıl Anlıyorlar?

Akıl hastanelerine koyulan insanların deli raporu gibi bir şey aldıklarını tahmin ediyorum ama nasıl aldıklarını ya da hangi testlere göre aldıklarını bilmiyorum.
41,193 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf Baha Köksal
Psikoloji ve Nöroloji Üzerine Okumalar Yapıyorum.

''Deli'' kelimesi psikoloji için biraz argo kaçsa da; kelime anlamını baz alarak yanıtlayayım.

Bir kişiye psikolojik bozukluk tanısı konulabilmesi için belli kriterler var. Bulunduğu durumun hayatını kötü yönde etkileyen bir raddede olması, kendisine ve topluma zarar verebilecek nitelikte olması, başta gelen şartlar. Eğer bu şartlar sağlanırsa, ikinci olarak bozukluğun ne derece gelişkin olduğu belirlenir. Hastanın, danışanın şikayetlerine göre hekim yahut psikolog bir değerlendirme yaparak uygun tanıyı tanı el kitaplarıyla beraber sağlar. Hastaneye yatış genelde ''psikoz'' denilen; düşle gerçeğin ayırt edilemeyecek kadar karışık olduğu durumlarda tavsiye edilir.

Psikolojik bozuklukları tespit etmek için birçok yöntem ve ekol var. Bazı bozukluklar (şizofreni gibi) nörolojik anomalilerden kaynaklanabileceği için tıbbi görüntüleme sistemlerinde tespit edilebilir. Bunun dışında geliştirilmiş birçok test var. En meşhuru diyebileceğim Rorschach testi sanırım. Kişiye mürekkep lekelerinden oluşan 10 adet kart gösterilir ve ne gördüğünü söylemesi istenir. Daha sonra hekim ya da psikolog uygun olan derecelendirmeyi verir. Rorschach'ın dışında geliştirilmiş birçok test var. Bunları kaynak kısmına ekleyeceğim dilerseniz daha detaylı bakabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan sonra kişinin hastane rehabilitasyonuna sevki, toplum ve kendisi için bir tehlike oluşturmadığı sürece kişinin rızası alınmaksızın pek etik ve mümkün değil yukarıda söylediğim gibi. Uygun tedavi belirlenir, hastanın gidişatı gözlenir ve rehabilitasyonu tamamlanırsa taburcu edilir.

2,187 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İ. E. Özgüven. (2022). Psikolojik Testler. ISBN: 9786051333175. Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık.
  2. E. Castro, R. D. Hjelm. (2016). Deep Independence Network Analysis Of Structural Brain Imaging: Application To Schizophrenia. IEEE. doi: 10.1109/TMI.2016.2527717. | Arşiv Bağlantısı
  3. American Psychological Association. (2022). Apa Handbook Of Testing And Assessment In Psychology. ISBN: 978-1-4338-1227-9. Yayınevi: American Psychological Association.
  4. S. L. Garfield. (2000). The Rorschach Test In Clinical Diagnosis. Journal of clinical psychology. doi: 10.1002/(sici)1097-4679(200003)56:33.0.co;2-m. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ea Discord Soci Science Grubu
Yönetim Ekibi

Bu içerik Soci Science Grubu tarafından "Cevdet Acarsoyla Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz" başlığı altında düzenlenen etkinlikte Cevdet Acarsoy tarafından cevaplanmıştır.

Deli kavramı psikolojide kullanılan bir terim değildir. Burada sorulan soru bir insanın hangi koşullarda akıl hastanesinden çıkabildiğidir. Eğer kişi kendi rızasıyla girmişse yine kendisi çıkabilir. Eğer bir yakını veya doktor tarafından yatırılmışsa bu durumda doktor kontrolünde çıkarılmaktadır. Kullanılan testlerden birisi MMPI (Tr.: Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri) testidir.

Daha detaylı cevap için eklediğimiz kaynağı inceleyebilirsiniz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

428 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Cevdet Acarsoy. Cevdet Acarsoy Ile Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz. Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Anonim Felsefeci
Anonim Felsefeci
4,585 UP
Yazılım geliştirici

1 = Rosenhan Deneyi bunu göstermek amacı ile yapıldı , normal bir insan ile akıl hastası bir insanı ayırt edemedikleri ispat edildi lakin sorun aslında şu ...

2 = Akli melekelerini kayıp etmiş ... Akıl zayıflığı yaşayan , muhakeme yetisi zayıf veya tümü ile kayıp etmiş insanlar aynı zamanda çevresi ve mensubu olduğu toplum tarafından normal olağan hatta mistik veyahut üstün bir akla sahip görülmektedir .

3 = Amiyane tabir ile diyelim ki bir adam yanınıza geldi ve size şeker verdi sizin yaşınız otuz ve adam dedi ki bu şekerin karşılığında bana evinizi vereceksiniz ve sizde verdiniz veya adam dedi ki şu şu adamı gidip darp edeceksiniz ve size karşılığında bir kağıt vereceğim öldükten sonra bu kağıdı gösterdiğinizde sizi cennetteki arsanıza götürecekler ve sizde gittiniz adamın söylediği kişiyi darp ettiniz . Siz buna gerçekten inanıp samimiyetle bu eylemleri yaptı iseniz eğer siz akıl zayıflığı yaşıyor bir nevi akıl hastası olmuşsunuz demektir . Bu durumda sizin bu hastalığınız bir heyet bir kurul tarafından onanır ve cezai ehliyetiniz sınırlanır ve ortadan kaldırılır ... Üstünüze taşınır taşınmaz varlık bulunduramaz oy kullanamaz alım satım yapamazsınız sizin yerinize bunu kefiliniz yapar .. Ayrıca bir suç işlerseniz sorumluluk kefilinize aittir , Cezai her tür yaptırım işlem kefilinize uygulanır ki kefiliniz suç işlenmesi halinde bunun kendisinin kontrolünün tamamen dışında gerçekleştiğini ve bunu engellemek için elinden gelen her şeyi yaptığını ispat ile mükelleftir . Ruh ve Sinir Hastalıkları amiyane tabir ile Akıl hastanelerinde kefiliniz yoksa müşahede yani gözetim altında tutulursunuz .

Tüm Reklamları Kapat

4 = Bir takım çıkarlar uğruna ... kalıplar , kültür inanç mistisizm politika vesaire vesaire toplum akıl hastalarını normal sıradan bireymiş veya çok üstün vasıflara sahip biri imiş görür ve öyle muamele yapar kitlelerce sürekli bunlar yapıldığı için sıradanlaşır , akıl hastaları çevresine ve bulunduğu topluma çok büyük zararlar verir . Bazı durumlarda bazı insanlar eğlenmek stresini atmak ve benzeri şeyler için olmadık şeyler yaparlar ve bu yaptıkları şey kamuya mal olur ve buna takiben adli süreç başlayabilir . Adli süreçte örneğin yaptığı şeyden dolayı ... ilgili kişi akıl hastası olmadığını ispat ile mükelleftir , Bu yüzden kişiden akli dengesi yerinde olduğuna dair rapor istenir ve bir heyet kurul tarafından onanması gerekir . Eğer kişinin akli dengesi yerinde ise cezai işlem uygulanır yerinde değil ise kişi müşahede gözetim altına alınır akıl hastanesinde .. durumuna göre kefili var ise şayet imza karşılığı kefilinin gözetiminde kalması ve tüm sorumluluğu kefilinin alması şartı ile kefilinin gözetiminde serbest bırakılabilir .

Yani ... Kişi akıl hastalığına sahip olduğuna dair makul şüphe uyandırırsa ilgili kişi akıl hastası olmadığını ispat ile mükelleftir , Eğlenmek veyahut stres atmak vesaire gibi gerekçelerle yaptığını ifade ediyor ise şayet ... gerçekten bu gerekçelerden dolayı bu şüpheyi uyandırdığını ve aslında akıl hastası olmadığını ispat ile mükelleftir .

Çevremizde .. Hatta yüksek mevkilerde bile akıl hastalığına sahip ve makul şüphe uyandıran ve bunu sürekli yapan kişiler görmekteyiz fakat bu normlar toplumca normalleştirildiği ve sıradanlaştığı için bu hususta herhangi bir yaptırım uygulanmadığı için ... toplumca bunlar normal kabul edilmeye devam etmektedir .

Kamuya mal olan veyahut buna takiben adli süreç başlatılan bir durumda çoğunlukla insanlar ya işledikleri suçlardan dolayı cezaevine düşmek yerine akıl hastanelerini tercih etmeye çalıştıkları için rol yapmakta veyahut bu durumun siciline işlemesinden mütevellit cezai ehliyetini ve saygınlığını kaybedeceği düşüncesi ile normal bir insanı oynamaya çalışmakta ve bunları eğlenmek stres atmak için yaptığını vesaire dile getirmektedir .

Örneğin ... Arkadaşlarla eğlenmek için böyle bir şey yaptık işlerin bu noktaya geleceğini düşünemedik ifadesi gibi .

919 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Rosenhan Deneyi. (4 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
  2. Vikipedi. Obsedör. (4 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
  3. Vikipedi. Cezai Ehliyet. (4 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close