Gerçek anlamda hiçbir şeyin olmadığını ifade etmek, kimsenin de yaşamaması gerektiği anlamına gelmez. Nihilizm, gerçekliğin mutlak olamayacağını, algımızdan ibaret olduğunu ifade eder. Bunun yanında nihilist felsefe, hiçbir şey yok, biz de yok olalım demiyor.
"Nihilizmin en büyük temsilcisi olarak kabul edilen Friedrich Nietzsche, Schopenhauer’ın nihilist felsefesi ile yola çıkmıştır. Ancak ona göre, nihilizm yanlış ve eksik anlaşılmaktaydı. Nietzsche zamanla nihilizmi yeniden temellendirdi.
Ona göre nihilizmin en eksik yanı, yaşamı olumsuzlamasıydı. Nietzsche, “yanlış nihilizm”i yaşayanları kitaplarında sıklıkla “pesimistler” olarak tanımladı. Ona göre bu pesimizmin aşılması gerekmektedir.
Gerçek bir güç felsefesi için, yaşamı kesinlikle olumlayan bir felsefe gerekmektedir. Yaşamın değeri anlaşılmalı ve bu değer yüceltilmelidir.
Nietzsche, modern insanın benimsediği değerlerin geleneksel dayanaklarının çöktüğünü söyler. Bu nedenle eski değerler bırakılıp bütün değerler yeniden kurulmalıdır. Bunu yapacak olan da güç istenci ile üstün insandır. İnsan değer yaratabildiği ölçüde üstün insan olarak özgürdür.
Heidegger ise nihilizmi Batı düşüncesini oluşturan öğelerden biri olarak görür. Bu görüş, değeri ve “var olan”ı tanımlamak için gerçekte, varlık sorusunu sormayı kendine yasaklar.
Gorgias ise nihilizmin agnostik yönüne vurgu yaparak hiçbir şeyin var olmadığını, var olsa da bu şeylerin asla bilinemeyeceğini, bilinseler de başkalarına aktarılamayacağını dile getirmiştir.
Bir sofist olan Gorgias’ın verdiği bu örnekten de anlaşılacağı üzere sofistler varlığın bilinemeyeceği şeklindeki görüşlerini, dil ve duyum sorunuyla açıklarlar. Onlara göre düşüncelerimizi aktarmada kullandığımız, sembollerden oluşan dil güvenilir değildir. İnsanlar arasında dil aracılığı ile kurulan iletişim tam değil görecelidir. Duyum ve algıya dayanan bilgiler de görecelidir. O hâlde onlara göre varlıklar üzerinde ortak bir anlam da olmayacaktır."
Teorik olarak hiçbir felsefi akıma YANLIŞ DENEMEZ. Tamamen DOĞRUDUR da denemez. En çok düşülen hata da, varlık yorumlarının doğru ya da yanlış olabileceğini zannetmek. Hiçbir varlık yorumu doğru ya da yanlış olarak nitelendirilemez.
Nihilizmin bir çok yaklaşımı kabul edilebilir düzeyde geçerlidir.
Kaynaklar
- Gillian Rose. Dialectic Of Nihilism: Post-Structuralism And Law. (11 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2021. Alındığı Yer: https://philpapers.org/ | Arşiv Bağlantısı