Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bir insanın genleriyle oynasak ve bir şekilde 6 uzvu olsa, bu insanın nesli aynı onun gibi 6 uzuvla mı devam eder yoksa nesli devam ettikçe ekstra 2 uzuv körelmeye mi başlar?

"Körelmeye mi başlar? " derken yani nesiller boyu ekstra olan uzuvlar küçülecek yok mu olur demek istedim.
384 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Körelmeden bahsedebilmemiz için öncelikle o özelliğin seçilim süreci ile evrimleşmesi, daha sonra çevresel şartların değişmesi sebebiyle o özelliği daha körelmiş veya hiç üretmemiş canlıların avantajlı konuma geçmesi gerekiyor. Sorunuzdan anladığım kadarı ile çevresel herhangi bir baskı olmadan doğrudan genetik müdahale ile 6 uzuv oluşmasını sağlıyoruz.

Öncelikle genetik müdahaleyi üreme hücrelerine yapmadıysanız o özelliğin evrimsel bir anlamı olmaz. Sonraki nesiller bu genetik müdahaleyi yapmadan önceki hallerinde devam eder. Eğer bu genetik müdahaleyi üreme hücrelerine yaptıysanız çevrede herhangi bir seçilim baskısı olmadığı için sadece o özelliği popülasyonun genetik havuzuna eklemiş olursunuz. O özellik veya sonraki nesillerde çıkacak olan varyantlar, bir özellik hayatta kalma ve üreme başarısını etkileyen bir seçilim baskısı oluşuncaya kadar, popülasyonda rastgele bir şekilde artacak veya azalacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Umut Karip
Umut Karip
146K UP
Araştırmacı, Okur, Yazar

Merhaba,

Bir insanın genlerinde fiziksel değişikliklere sebep olacak değişiklik yapmak, o kişinin sadece somatik hücrelerinde değişikliğe sebep olur. Somatik hücreler, üreme hücreleri dışındaki hücreleri kapsar. Organlar, kaslar, deri, beyin vb. vücut bölümleri somatik hücrelerden oluşur.

Somatik hücrelerdeki bilgiler yavruya aktarılmadığı için genetiği değiştirilmiş bireyin yavruları normal doğacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, bahsettiğimiz birey henüz yokken, bireyin anne ve babasının üreme hücrelerinde değişiklik yapmış olalım. Yani bireyin genlerinde değil bireyin ebeveynlerinin genlerinde değişiklik yapalım. Bu durumda örneğimizdeki bireyin somatik hücrelerindeki genetik bilginin değişmesi gibi üreme hücrelerindeki genetik bilgi de değişir. Yani bu bireyin yavruları da 6 uzuvla doğabilir (bunu söylerken bu durumun mümkün, canlının hayatının sonlanmayacağı bilgilerini varsayıyorum, böyle bir değişiklik yapıldığında sadece uzuv sayısı değişmeyebilir ve hayati tehlike bile doğuran olumsuz durumlar oluşabilir).

Bireyimiz 6 uzuvla yaşıyor, çocukları da öyle olsun. Sorunuzun diğer kısmı gelecek nesilde bu uzuv sayısının azalıp azalmayacağı. Bunun net bir cevabı olduğunu sanmıyorum. Fakat evrimsel süreçte körelen vücut bölümleri genelde işlevsel olmuyor. Yani işe yaramayan, vücudun bütünü için enerji israfı olan parçalar gittikçe kayboluyor. Normal şartlarda o parçalara ayrılan enerji vücudun başka bölümlerine harcanıyor. Eğer bahsettiğimiz nesildeki bireylerin fazladan 2 uzvu onlar için bir fayda sağlamıyor olursa uzuvları yok olabilir. Kendimizden farklı görünenleri çok sevmiyoruz, belki de cinsel seçilim baskısı 6 uzuvlu bireylerin aleyhine çalışacak. Yani erkekse kadınlar, kadınsa erkekler onu seçmeyecek. Bundan dolayı genetik bilgilerini sonraki nesillere aktaramayacak ve yok olacak. Tam tersinin de olabileceğini hatırlatayım.

Dolayısıyla bunu belirleyecek olan faktörün doğal seçilim olduğunu söyleyebiliriz. Doğal seçilimle ilgili daha fazla bilgi edinmek için Evrim Ağacı Akademi'deki Evrimsel Biyoloji yazılarını okuyabilirsiniz.

Hoşça kalın.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close