Dil gelişimi konusunda Noam Chomsky önemli çalışmalar yapmıştır. Chomsky'e göre dil yetisi genetiktir, doğuştandır. Chomsky'e göre insanlar "Dil Edinim Aygıtı" ile doğarlar. Buna göre insanlar dil edinimi için doğuştan veya içgüdüsel bir sisteme sahiptirler. Bu sayede bütün dilleri konuşabilecek potansiyelle doğarlar. Bu görüşü destekleyen argümanlar da şunlardır:
- Çocuklar, dil bilgisi ve gramer konusunda önemli ölçüde doğuştan gelen bir bilgiye sahip olmasalardı, fiiliyatta olduğu gibi iki yıl gibi bir süre içinde hızlı bir şekilde dil öğrenemezlerdi,
- Çocuklar yetersiz girdiye rağmen yeni yapıda duydukları cümleleri anlamaktadırlar. Dil Edinim Cihazı gibi bir sisteme sahip olmasalardı çocuklar bunları anlayamazdı.
Okuma ve yazma becerileri her ne kadar ilkokul kademesinde çocuklara öğretilmeye başlanıyor gibi görülsede, okul öncesi dönemde çeşitli etkinliklerle geliştirilen becerilerdendir. Okuma yazma etkinlikleri:
- Görsel algı (el-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekânda konum, mekânsal ilişkiler, hız, vb.),
- İşitsel algı/fonolojik farkındalık çalışmaları (dinleme, konuşma, sesleri hissetme, ayırt etme, aynı sesle başlayan ve biten kelimeler üretme vb.).
- Dikkat ve hafıza çalışmaları (benzerlikleri ve farklılıkları bulma, akılda tutma, hatırlama vb.)
- Temel kavram çalışmaları (program kitabındaki kavram listesinde bulunan ve gerekli görülen diğer kavramlar ile ilgili çeşitli çalışmalar).
- Problem çözme ve tahmin çalışmaları.
- Kalem kullanma ve el becerisi çalışmaları (kalemi doğru tutabilme, kalem kontrolü ve doğru kullanabilme, çizme, boyama, kesme, katlama, yoğurma, yapıştırma vb.).
- Öz bakım becerilerini geliştirme çalışmaları.
- Güven ve bağımsız davranış geliştirme çalışmaları.
- Sosyal ve duygusal olgunluk geliştirme çalışmaları.
- Okuma yazma farkındalığı ve motivasyon geliştirme çalışmaları.
- Duyu eğitimi çalışmaları.
- Nefes ve ritim çalışmaları vb
Okuma ve yazmanın doğuştan geldiğine dair bir bilgi bulamadım internette. Ancak Chomsky'nin dil edinme aygıtı, bu bağlamda sizin için referans olabilir. Chomsky, doğuştan gelen bir yetenekle çocukların dili kullandıklarını savunur ve dil gelişimi sürecinde ilk 6 ayda kalıtımın önemini vurgular. 0-6 ay için "Dil Öncesi Dönem" der ve bu evrede bebeklerin evrensel sesler çıkarttığını savunur.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Chomsky'Nin Dil Gelişim Kuramı. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Dil Edinim Cihazı. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Okul Öncesi 2013 Programı. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı