Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Özdemir
Üye 12 Ekim 2023 1 Cevap
4

Bir insanın beynini başka bir insana naklettiğimizde, önceki insanın duyguları, bilgileri vs. diğer insana geçebilir mi?

437 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 12 Ekim 2023

Bu soruyu cevaplamak için öncelikle beyin naklinin mümkün olup olmadığını, daha sonra olması halinde duygu ''aktarımı'' konusunu ele alabiliriz.

Beyin nakli, ilk olarak 1908 yılında Charles C. Guthrie tarafından yapılmış ve başarısızlıkla sonuçlanmış. Kafa ve beyin nakli, günümüzde pek olası bir durum gibi görülmüyor. Birçok sinir ve damar sistemi, bir beyin nakli için oldukça kritik ve sakıncalı. Beyin, beyin sapı ve omurilik bir insanın hayati fonksiyonlarının gerçekleşmesi için başlıca yapılardır. Bunları birbirine bağlamak oldukça zor. Tek bir sinirin bağlanmaması bile, bireyin felç kalma durumunu tetikleyebilir.

Tüm bunların sonucunda sorunsuz ve başarılı bir beyin naklinin gerçekleştiğini ele alırsak, şunları diyebiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

İlk aşamada insan beyninin fizyolojik yapısının duygu ile olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Beynin bölümlerinden alt/ilkel beyin (duyguların ortaya çıktığı bölge/duygu merkezi) ile üst/gelişmiş beyin (akıl-mantık merkezi, prefrontal lob) arasındaki bağlantıya değinilmiştir. Amigdala, hipokampusun hemen yanında yer alır. Duygusal tepkilerimiz amigdala üzerinde şekillenir. Mutluluk, heyecan, öfke, endişe ve diğer duygularımızın kontrol merkezi amigdaladır. Amigdala, hatıralara duygusal içerik ekleyerek hipokampus ile etkileşime girer.

Aşağıya beyin bölgeleri ve genel işlevleri hakkında bir fotoğraf koydum, bu fotoğrafa bakarak duygu ve diğer davranışların nereden kontrol edildiğini inceleyebilirsiniz.

beyin bölümleri ve işlevleri
beyin bölümleri ve işlevleri
ufuk önen

Adolphs: ''Bir birey olarak birkaç yönde değişeceksiniz çünkü beyniniz yeni vücudunuza uyum sağlamayı öğrenirken büyük oranda yeniden yapılanacak. Bu yeniden yapılanma konusunda, diğer şeylerin yanısıra yaşa bağlı olan sınırlamalar bulunacak.''

Ve şunları ekliyor: “bütün psikolojik özelliklerimizin, kafamızın içinde bulunan hücrelere bağlı olması muhtemel değil; psikolojik özelliklerimizin birçoğu, muhtemelen beyin ve vücudumuz arasındaki bilgi işlemlerine bağlı. Hal böyle olunca, vücuttaki bir değişim muhtemelen bu psikolojik özelliklerin bazılarını değiştirecektir” diyor. Ancak, “yeni vücudun” bu psikolojik özellikleri ne derecede değiştirebileceğinin belli olmadığını söylüyor.

Yani, duygu ve psikolojik özellikler, beyin ve vücut arasındaki bağlantıyı ne kadar sağladığıyla alakalı. Kendi fikrimce, bir beynin vücuda alışması oldukça zor. Bu yüzden bireyin sağlıklı düşünce yapısına sahip olacağını düşünmüyorum. Duygu ve bilgi aktarımı bir nebze olabilir. Fakat biz bir bütün olarak, vücudumuzun beyni desteklemesi ve beynin vücudu desteklemesi üzerine kuruluyuz. Bu yüzden ortaya karışık bir durum çıkacaktır.

Kaynaklar

  1. tubitak. Kafa Nakli Mümkün Mü. Alındığı Tarih: 12 Ekim 2023. Alındığı Yer: services tübitak | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close