Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nərmin Davudova
Üye
5

Bir insanı sabah aynı saate bir kaç kez kaldırdiğın zaman,sonrakı gün senin kaldırmana bile gerek kalmadan uyanmasinin sebebi nedir?

Ya da bir insan uzun zaman gece heç yattığında artık erken yatağa girse de uyuyamıyor.Bunun sebebi nedir?
690 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Can Ayaz
Nöroloji okuruyum

Bakterilerden bitkilere ve hayvanlara kadar birçok canlıda biyolojik saat ritimleri vardır. İnsan gibi memelilerde beyinde hipolatamusta yer alan suprachiasmatic nucleus [1]isimli bir çekirdekçik yapısında bulundurduğu farklı hücre tipleri ile retinadan aldığı bilgiyi işler , gün ortasında ve sonunda aktifliği ve elektriksel atımların şiddetini değiştirerek de biyolojik saati ayarlar. Kişinin kaçta yatıp kalktığı bu bilgilerin kısa ya da uzun süreli hafızaya geçip geçmeyeceği ve epifiz beziyle birlikte burdan da salgılanan melatonin hormonu ise bu saatin devamlılığında etkilidir. Ayrıca günlerce karanlık bir odada kalan insanların uyku ritimlerinin bozulmaması , saati bilmedikleri halde aynı saatte yatıp kalkmaları bu bölgedeki araştırmaları hızlandırmıştır ve bölgenin bunda büyük bir etkisi olduğu ortaya konulmuştur. Sirkadiyen ritim ışıklardan ve dalga boylarından da etkilenir. Geç saatlere kadar oturan uyku sorunu çeken bireylerde yapılan araştırmalar ; telefon ışığı gibi mavi ışık yayan bazı kaynakların melatonin uyarımını azalttığını , uyku ritmini bozduğunu ve melatoninin yeterli salgılanmamasından ötürü baş ağrılarıyla uyandığını ortaya koymuştur.

119 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Bernard, et al. (2007). Synchronization-Induced Rhythmicity Of Circadian Oscillators In The Suprachiasmatic Nucleus. PLoS Computational Biology. doi: 10.1371/journal.pcbi.0030068. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close