Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Turgut Muradlı
Turgut Muradlı
3,260 UP
Üye 25 Nisan 2023 3 Cevap
2

Bir insana zeki demeniz için o kişinin hangi kriterlere sahip olması gerek?

1,038 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Zeynep Arıkan
Sıradan biri 26 Nisan 2023

Her insanın kendi kriterleri vardır. Birine göre notlarının yüksek olması,kimine göre ise hayal gücü.Kısacası bizim kriterlerimize göredir. O, kişinin karaketerine bakarak, dış görünüşüne,konuşması veya bilgilerine bakıp kendi kriterlerimizle o kişinin zekiliğine karar veririz:)

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci 25 Nisan 2023

Aslında bir insanın zeki olup olmadığı eylemlerinin sonuçlarıyla bağlantılıdır. Bir insan 4 haneli rakamları birbirleriyle kafadan çarpabilir. Ne kağıda ne kaleme ihtiyaç duyar. Başka bir insan vardır; bir kat aşağıdaki bekleyen arkadaşının üstüne evin camından tutsun diye buzdolabını atabilir.

Zeki olmak aslında biraz da şanstır. Bunun yanı sıra tabi bir birey zekasını ona bahşedilen beynini bilgi birikimleri ile doldurup şayet zeki hale gelebilir.

En önemli kriterleri şöyle sıralayabiliriz;

Tüm Reklamları Kapat

  1. FARKLILIKLARI ALGILAMA : Aynı anda birçok uyaran ile karşı karşıya kalsa bile insan beyni bütün bu karmaşayı ayıklar ve renk, ses, doku, tat ve koku olarak sınıflandırabilir. Bir zeki insan ise süreci herkesten çabuk tamamlayabilir.
  2. İLETİŞİM BECERİSİ: Konuştuğu zaman diğer herkesin susup dinlediği insan, zeki insandır. Kelimeleri özenle seçer. Cümleleri birbiri ardına çok sağlam bir şekilde düğümler. Böylelikle aradan biri çekip alınamaz. Konu ile ilgili çok farklı detayları söyler ki merak uyandırsın. Hatasız bir gramer kullanmaya dikkat eder.
  3. NEDEN-SONUÇ İLİŞKİSİNİ İYİ ANLAMAK :Adım atarken bir sonrakini nereye atacaklarını çok iyi bilirler. Net bir tabirle, yaş tahtaya basmazlar.
  4. GÜÇLÜ HAFIZA; gözlem yetenekleri oldukça üst düzeydedirler. Zeki bireyler bilgiye değer verir, hafızalarını bu konuda eğitirler ve ileride ihtiyacı olabilecek bilgileri daha derli toplu saklamak konusunda uzmanlaşmışlardır.
  5. ÇABUK UYUM GÖSTEREBİLME: Bir bireyin en büyük başarısı, durmadan değişen doğa şartlarına , eğitim koşullarına karşı çözümler üretebilmesi, yaşamını ve öğrenimini devam ettirebilmesidir. Bütün bu uyum yeteneğinin yanında asıl zeka parıltısı nerede duracağını bilmesidir. En azından bilenlere zeki insan demek daha doğru olacaktır.

Bill Gates'den de sorunu ele alırsak Bill Gates'e göre prensiplerden ilki ileriyi görmek çünkü kendisi daha küçük yaşlardan bilgisayarın önemini ve insan hayatında alacağı yeri çok iyi kavramış. Ve hedefini buna göre çizmiş. İkinci olarak kendisi kendisini üstün zeka olarak tanımlasa da zekanın tek başına kafi gelmeyeceğini anlamış ve planlı şekilde çalışmıştır. Günün 7 saatini yalnızca uyuyarak geçirmiştir.

Bunlardan yola çıkacak olursak zeki olmanın en önemli prensibi planlı çalışmak , azimli olmak, hedefli olmaktır. Bilirsin ki hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.

[1]

Kaynaklar

  1. N. Aral. (2020). Handbook Of Research On Prenatal, Postnatal, And Early Childhood Development. ISBN: 9781799829546. Yayınevi: IGI Global.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Berkay A
Berkay A
3,545 UP
Öğrenciyim 26 Nisan 2023

tüm olaylar analitik , şüpheci , akılcı ve mantık bakış açısıyla bakabilmeli. bir karar vermeden kafasında bin tane senaryo kurmalı ve her seçimin sonucu etkileyeceğini bilmeli. bir insan ne kadar duygusal değil de mantık yoluyla giderse o kadar zeki/zeki görünümlü olur fikrimce

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close