Aslında bir insanın zeki olup olmadığı eylemlerinin sonuçlarıyla bağlantılıdır. Bir insan 4 haneli rakamları birbirleriyle kafadan çarpabilir. Ne kağıda ne kaleme ihtiyaç duyar. Başka bir insan vardır; bir kat aşağıdaki bekleyen arkadaşının üstüne evin camından tutsun diye buzdolabını atabilir.
Zeki olmak aslında biraz da şanstır. Bunun yanı sıra tabi bir birey zekasını ona bahşedilen beynini bilgi birikimleri ile doldurup şayet zeki hale gelebilir.
En önemli kriterleri şöyle sıralayabiliriz;
- FARKLILIKLARI ALGILAMA : Aynı anda birçok uyaran ile karşı karşıya kalsa bile insan beyni bütün bu karmaşayı ayıklar ve renk, ses, doku, tat ve koku olarak sınıflandırabilir. Bir zeki insan ise süreci herkesten çabuk tamamlayabilir.
- İLETİŞİM BECERİSİ: Konuştuğu zaman diğer herkesin susup dinlediği insan, zeki insandır. Kelimeleri özenle seçer. Cümleleri birbiri ardına çok sağlam bir şekilde düğümler. Böylelikle aradan biri çekip alınamaz. Konu ile ilgili çok farklı detayları söyler ki merak uyandırsın. Hatasız bir gramer kullanmaya dikkat eder.
- NEDEN-SONUÇ İLİŞKİSİNİ İYİ ANLAMAK :Adım atarken bir sonrakini nereye atacaklarını çok iyi bilirler. Net bir tabirle, yaş tahtaya basmazlar.
- GÜÇLÜ HAFIZA; gözlem yetenekleri oldukça üst düzeydedirler. Zeki bireyler bilgiye değer verir, hafızalarını bu konuda eğitirler ve ileride ihtiyacı olabilecek bilgileri daha derli toplu saklamak konusunda uzmanlaşmışlardır.
- ÇABUK UYUM GÖSTEREBİLME: Bir bireyin en büyük başarısı, durmadan değişen doğa şartlarına , eğitim koşullarına karşı çözümler üretebilmesi, yaşamını ve öğrenimini devam ettirebilmesidir. Bütün bu uyum yeteneğinin yanında asıl zeka parıltısı nerede duracağını bilmesidir. En azından bilenlere zeki insan demek daha doğru olacaktır.
Bill Gates'den de sorunu ele alırsak Bill Gates'e göre prensiplerden ilki ileriyi görmek çünkü kendisi daha küçük yaşlardan bilgisayarın önemini ve insan hayatında alacağı yeri çok iyi kavramış. Ve hedefini buna göre çizmiş. İkinci olarak kendisi kendisini üstün zeka olarak tanımlasa da zekanın tek başına kafi gelmeyeceğini anlamış ve planlı şekilde çalışmıştır. Günün 7 saatini yalnızca uyuyarak geçirmiştir.
Bunlardan yola çıkacak olursak zeki olmanın en önemli prensibi planlı çalışmak , azimli olmak, hedefli olmaktır. Bilirsin ki hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.
[1]
Kaynaklar
- N. Aral. (2020). Handbook Of Research On Prenatal, Postnatal, And Early Childhood Development. ISBN: 9781799829546. Yayınevi: IGI Global.