Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zehra K
Zehra K
69K UP
Üye 5 Eylül 2023
6

bir insana neden platonik olursun?

insanlara aşık olabilirisin ama aşık olmak platonik olmak mıdır ki ?
968 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Akı
Burak Akı
57K UP
Öğrenmeyi seven, meraklı bir genç. 5 Eylül 2023

Öncelikle merhaba,

Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir. Bir başka ifade ile seksüellikten arındırılmış, derin sevgi.

Günlük kullanımda "imkansız aşk, aşık olunana ulaşılması güç olan aşk" manasında kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Ben burada birinci tanım üzerinde duracağım. Bu tanımı ünlü Antik Yunan filozofu ve bilgesi olan Platon(Eflatun) yapmıştır. Platon'a göre aşk: Bir kişinin, ondan haberi olmadan, karşısındaki kişiden bir beklentiye girmeden duyulan saf sevgini adıdır.

Platonik aşkta karşılık beklemezsin. Herhangi bir çıkarın yoktur. Tamamen saf sevgiden ibarettir. Ancak diğer aşk çeşitlerinde bir kişiye karşı duyduğun sevginin farklı sebepleri olabilir. Örneğin; aşık olduğun kişinin güzelliği, statüsü, eğitimi...

Elbetteki bu tanım Platon'a aittir ve aşk hakkında pek çok farklı düşünürün farklı görüşleri mevcuttur.

Nitekim aşk denilen şey oldukça eşsiz ve öznel bir deneyimdir. Bu yüzden kesin, net sınırlar çekilemez.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi gelelim sorunun asıl kısmına:

Bir insanın başka bir kişiye platonik olarak aşık olmasının birçok nedeni olabilir.

Zihinsel Bağ: Platonik aşk, zihinsel bir bağlılık ve entelektüel yakınlık temelinde olabilir. İki insan arasında derin bir düşünsel ve ruhsal bağ hissiyatı, bir kişinin platonik bir aşk geliştirmesine yol açabilir.

İdealizm: Platonik aşk, idealizmin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kişi, sevdiği kişiyi mükemmel, kusursuz veya ideal bir varlık olarak görür ve bu nedenle ona karşı platonik bir aşk duyar.

Ulaşılamazlık: Platonik aşk, çoğu zaman kişinin sevdiği kişiye ulaşması zor veya imkansız olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu kişi örneğin uzakta yaşayabilir, bir ilişki içinde olmayabilir veya başka nedenlerle birliktelikleri mümkün olmayabilir.

Öğrenme ve Büyüme: Platonik aşık, sevdiği kişiden öğrenme ve kişisel gelişim fırsatlarını takdir edebilir. Bu tür aşk, kişinin sevdiği kişinin bilgelik, deneyim veya yetenekleri nedeniyle ona hayranlık duymasından kaynaklanabilir.

Estetik Tutarlılık: Platonik aşk, kişinin sevdiği kişinin fiziksel çekiciliğinden çok, onun ruh halini, karakterini ve kişiliğini takdir etmesi durumunda da gelişebilir. Bu nedenle, aşkın temelinde estetik bir duygu da olabilir.

Zamanın Etkisi: Zaman içinde bir kişiyle yakın arkadaşlık kurma veya bir ilişkiye başlama şansı olmamış olsa bile, platonik bir aşk zamanla gelişebilir. Kişi, uzun süre boyunca birinin düşüncelerinde ve hayatında önemli bir yer edinmiş olabilir.

Her platonik aşkın kendine özgü nedenleri vardır ve bu nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Platonik aşk, genellikle romantik veya cinsel bir ilişkiyi içermez ve daha çok duygusal veya zihinsel bir bağa dayanır.

Hoşça kal.

Kaynaklar

  1. Alexander Moseley. Philosophy Of Love | Internet Encyclopedia Of Philosophy. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2023. Alındığı Yer: Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP) | Arşiv Bağlantısı
  2. Luis Ospino. Just A Moment.... Alındığı Tarih: 5 Eylül 2023. Alındığı Yer: Greek Reporter | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close