Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elif Selvi
Elif Selvi
57K UP
Üye 1 ay önce 3 Cevap
3

Bir insan özgür olabilir mi?

Belki özgürlüğü nasıl tanımladığımıza göre değişebilir ama fikirlerinizi gerçekten merak ediyorum. Bir insanın özgür olabilmesi için ne yapması lazım veya insan için özgürlük nedir? Nasıl hissettirir?
598 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Mutlak Özgürlük Yoktur!

Fakat Nesnel (objektif) Özgürlük vardır…Biz istedikçe…

Mutlak özgürlük yoktur çünkü özgür olacak olanın yaşamına etki eden sayısız etken var ve bu etkenlerin çoğuna bağımlı. Evrensel yasalar, doğa yasaları ve toplumsal yasalar ile bunların dayandığı süreçler.

Tüm Reklamları Kapat

O zaman alanı daraltmakta fayda var. Özellikle toplumsal olarak. Ki özgürlük toplumsallığın bir yan ürünü. Görelidir ve fakat yaşamsaldır. Toplumsal özgürlük ise sınırsız değildir ve en klasik tanımı ile; başkalarına zarar vermeden dilediğimizi yapabilmektir. Yani sınırı, bir başkasının özgürlük sınırı ile sınırlı. Tıpkı A’nın özgürlüğünün, B’nin özgürlüğünün başladığı yerde bitmesi misali.

Ancak toplumsal yaşamda hiçbir sınır keskin ve doğru bir hattı takip etmez.

Adeta dağlardan aşağı inerken taşıdığı su kütlesine ve akış hızına /(debisine) güvenerek dağları ayıracak denli güçlü ve doğrusal bir çizgiye yakın akan azgın nehirlerin, ovaya vardığında, hele ki deniz seviyesinde ise, akışını sürdürebilmesi için komşu topoğrafyalarla uzlaşmak ve menderesvari (s harfi şeklinde) akmak zorunda kalışı gibi.

Menderes akışı (s harfi şeklinde) yukarıda ifadesini bulan ve özgürlüğe atfettiğimiz A ile B arasındaki keskin sınırlara riayet etmeyen bir duruma işaret eder. İşte gerçek hayattaki özgürlük bu denli esnek sınırlara sahiptir ve yerine göre A, yerine göre B ve karşılıklı olarak birbirlerinin alanlarına girer fakat bu ciddi bir soruna dönüşmez.

Tüm Reklamları Kapat

İşte A ile B arasındaki düz çizginin menderes hareketi nedeni ile karşılıklı alanlara taştığı sınırın adı hoşgörüdür. Ve İnsanlık tarihinde nihai sınırları hoşgörünün belirlemediği tek bir özgürlük ölçüsü yoktur.

Ceberut düzenlerin “benden başkasına ölüm” içerikli dayatmaları altında, Özel mülkiyete dayalı erkek egemen toplumun kadını ikinci sınıf sayarak ikame ettiği yeni özgürlük anlayışında, emeğin ve emek sömürüsünün akla ziyan boyutlarda reva görüldüğü ve bunun üzerinden bir avuç hırsız , asalak azınlığın sefasına dayalı özgürlük dayatmasında, çağımızın yüz karası ırkçılığın pespaye savunusunun gölgesinde, ve haksız çıkarı için her yolu mubah kılan ahlak yoksunu bir ekonomik (kapitalist) düzenin hükümranlığında özgürlük artık çok daha başka anlamlara ve yolculuklara gebe bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Fakat her şeye rağmen bu uğurda nice bedeller ödeyerek dik durmayı başarabilen ustalara göre özgürlük: Türümüzün sahip olduğu omurgaya sadakatidir. İçeride, dışarıda, okulda, evde, sokakta, fabrikada ve yaşamın her alanında bir tek tercihlerimizin ışığında belirlenebilen bir değer. Biz vermek istemedikçe bizden alınamayacak onurumuz ile eş değer ve iç içe geçkin tek değer…

Ve evet; Biz istedikçe özgürüz…

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mustafa Ünal
Mustafa Ünal
49K UP
araştırmacı‚akıl yürüten bir düşünür 1 ay önce

bir insanın özgür olup olmaması onun düşüncesine göre değişir örneğin kişi için özgürlük evden dışarı çıkmak ise bunu yaptığında kendini özgür bırakabilir ama bu çok basit düşünen birisi için daha gelişmiş düşünen birisi düşünelim bu kişi vatanına aşırı bağlı olsun ve o bilmese de bilinçaltında bu çok saplantılı bir hale gelsin o kişi başka bir ülkede resmi olarak özgür olsa da o kendini özgür hissetmeden özgür olamaz daha gelişmişini düşünelim bu kişide hayalleri ve hedeflerine çok bağlı olsun bunun için bence takıntılı olmasına gerek yok yeterince tutkulu ve azimli olması hayallerine ulaşamadığını hatırladığında üzülmesi yeterli bu kişide istediği hayatı elde edene kadar özgür olamayacak ve hemen her şeyi erteleyecek günümüzden örnekler ailesinden ayrı bir eve çıkmayı hedefleyen bir genç o eve gönlünce bir eşya almaz alsa da ya kendi odasına yada duygusal nedenlerden çünkü orada kendini özgür hissetmez ancak kendi evine gittiği zaman tamamen kendi istediklerini alır yada kendi evinde gece parti verir yada mahalle bakkalıyla komşusuyla samimi ilişkiler kurar ailesinin yanında o komşu kızıydı komşu sıradan komşu bakkal bakkal amca yada abiydi arkadaşları örneğin MELTEMGİLE GİDERKEN ARTIK MELEME MELTEMİN EVİNE GİDİYOR umarım anlatabilmişimdir şimdide özgürlüğe biraz daha farklı bakalım bir kişinin bir nesne yada birisi tarafından sürekli takip edildiğini fakat onun bundan haberinin olmadığını varsayalım ve bu kişi kendini özgür hissetsin bu durumun farkına vardıktan sonra hissedemez her an dibinde birinin olduğunu hissettiğinde ve ondan kurtulamadığında nerde olursa olsun ne yapıyor olursa olsun kendini özgür hissedemez işte buda aslında özgürlüğün bir bakıma bağımsızlık olduğunun bir örneği

NOT YUKARIDAKİ YAZANLAR TAMAMEN BENİM ŞAHSİ DÜŞÜCELERİM OLUP AKIL YÜRÜTEREK OLUŞMUŞTUR HİÇBİR ARAŞTIRMAYA DAYALI DEGİLDİR ÖZNELDİR TEŞEKKÜRLER

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Rıza Akpirinc
Ben bir lise öğrencisi ola bilirim ama edebiyat yaşa bakmaz 1 ay önce

Bence insanlar olarak bize verilen imkanlar ve söylenenler dahilinde özgürüz şayet gerçek özgürlük etrafımızda hiçbir fikrin olmadığı yani ilk doğduğumuz andan itibarenki özgürlüğümüzdür o zamandan itibaren biz doğduktan sonra yani etrafımızdaki insanlar etrafımızdaki düşünceler ve hissettiklerimiz yaşadığımız olaylar özgürlüğümüzü etkiler ki bu da demek oluyor ki tam özgür değiliz çünkü özgürlük bence etrafımızda hiçbir şey olmadan yaptığımız şeylerdir

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close