Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Bir insan ömrü en fazla ne kadar olabilir?

her 5 senede 1 ömür 1 sene daha uzadığını söyleyenler var. buradan çıkarımımla gelecekte insanlar 1000 sene veya daha fazla yaşayabilir mi. yaşayamıyorsa insan en fazla ne kadar yaşayabilir. yaşayabiliyorsa bu artış sonsuza kadar artarmı yoksa belli bir durma noktası varmıdır. bilgilendrirseniz sevinirim.
1,053 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
B Polat
B Polat
327K UP
Bilim Meraklısı

İnsan ömrünün genetik bir üst limiti vardır. Bilim insanları bu üst limitinin 130-150 yıl arasında olduğunu tahmin etmektedirler. Tarihte bilinen en uzun yaşamış kişi Fransız Jeanna Jalmet'dir, 122 yaşında vefat etmiştir[1]. Canlıların DNA'sının uç kısmınlarında telomer denen DNA'nın bir arada kalmasını sağlayan yapılar bulunur. Bunlar her bölünmede bir miktar kısalarak genetik bir saat gibi görev görürler. Belirli bir kısalığa eriştikten sonra artık DNA görev yapamaz hale gelir ve bu canlının ölümü ile sonuçlanır. Canlılarda esas etkili olan telomerin ne kadar uzun olduğu değil, hangi hızla kısaldığıdır.[2]

Telomer - DNA'yı bir arada tutar
Telomer - DNA'yı bir arada tutar

Soruda belirttiğin yazıda temas edilen insan ömrünün artması, toplumdaki ortamala yaşam süresinin artmasıdır. Geçmişte doğan bebeklerin %50'ye yakını ilk 12 ayda hayatını kaybediyordu. Modern tıp sayesinde artık yüzde 98'i hayatta kalmaktadır, bu durum toplumdaki (hayatta kalma) yaş ortalaması yükseltmiştir. İnsanlık tıpta ve teknolojide ilerledikçe ortaya çıkan diğer etkenlerde sağlıklı beslenme, salgın hastalıkların azalması, bir çok enfeksiyonun çok kolay tedavi edilmesinde toplumdaki yaş ortalamasını oldukça artırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

129 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Faragher. Is 150 Years Really The Limit Of Human Life Span?. (22 Ağustos 1970). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  2. pnas.org. Telomere Shortening Rate Predicts Species Life Span. Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2022. Alındığı Yer: pnas.org doi: 10.1073/pnas.1902452116. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close