Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Bir İnsan Neden Başka Bir İnsanla İlgilenir/İhtiyaç Duyar?

Kafama takılan bir şey var ve bilimsel açıklamasını merak ediyorum. Neden bir insan başka bir insanla konuşmak ister, sarılmak ister, bir şeyler paylaşmak ister… vb. ve nefes alan iki ayak üzerinde yürüyen düşünen bir canlıyla bunları yapmak ister bunun nedeni nedir?
378 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muharrem Varol
Turizm mezunu iyi bir gözlemciyim.

İnsan dünyaya benliğini sürekli ispat etme ihtiyacı hisseder, bu ihtiyaç Abraham Maslow'un ihtiyaçlar pramidinde de vurglandığı üzere bellirli bir sıraya hakimdir. Bir önceki tamamlanmadan bir sonrakine geçilemez, Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi ile insan motivasyonu iç içe geçmiş ve birbiri ile her zaman ilişkilendirilmiştir zira ikisi de temelde çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına dayanmaktadır. Bu ihtiyaçlar, temel ihtiyaçlardan, somut hayatta kalma gereksinimlerinden bir bireyin psikolojik refahını çevreleyen karmaşık, duygusal ihtiyaçlara kadar bir dizi insan arzusunu kapsayabilir.[1]

Besin almaya, barınaklara veya güvende olmaya nasıl ihtiyaç duyuyorsak diğer insanlarla ilişki kurmaya, onlarla duygularımızı ve yaşamımızı paylaşmaya da o kadar derin bir ihtiyaç duyarız.’Psikoloji literatürü, sosyal bağlantıların ve etkileşimlerin, insanların yaşam kalitesini artırdığını ve kişisel gelişimimizi desteklediğini göstermektedir. Batı dünyasında hayat tatminiyle ilgili yapılan çalışmalardan elde edilen en temel bulgu şu: Mutluluğu belirleyen şey, bir insanın toplumsal bağlarının genişliği ve zenginliği. Ne kadar derin bağ kurabiliyorsak o kadar huzurlu ve mutluyuz. Kendimizden ne kadar sunabiliyorsak, başka insanlara ve varlığa ne kadar verebiliyorsak o kadar mutluyuz.[2]

Sonuç itibariyle insan görünüşte basit ama iç benliği olarak çok derin bir yaratılışa sahiptir. Yaşadıkları ve deneyimleri kendisine sürekli yük olan insan eğer zamanla kendi ruhani dünyasında yükselmek istiyorsa fırsat buldukça düşünsel yüklerini atmalı ve gidebildiği en tepeye yükselmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. Türkmen, et al. Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir?. (17 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mevam Psikoloji | Beylikdüzü Psikolog | Arşiv Bağlantısı
  2. L. Psikiyatri. Neden Sosyal Ilişkilere Ihtiyaç Duyuyoruz? - Limbus. (11 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2024. Alındığı Yer: Limbus | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Kısa cevap: Yaşam için.

Bu sorunun cevabı onlarca sayfa olarak yazılabilir ama en kısa ve net şekliyle vereceğim. Cevap insanın evrimsel sürecinde saklıdır diyebiliriz, yalnızca insan değil doğadaki birçok memeli hayvan sürüler halinde yaşar, bunun altında yatan mantık son derece basittir. Sürü halinde yaşayan hayvanların hayatta kalma şansları yüksektir, vahşi doğada özellikle otçul hayvanların sürüler halinde görülmesi daha yaygındır bunun sebebide; otçul hayvanların etçil hayvanlara karşı büyük dezavantaja sahip olmasıdır.

İnsanlar evrimsel süreç boyunca beraber yaşayarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmış, vahşi güçlere karşı birlik olarak yaşama devam etmiştir. Özellikle iki ayaklılığa geçiş, ateşin keşfi gibi olaylar insanların sosyal bağlarını güçlendirmiştir. On binlerce yıl insan türleri ateş etrafında toplanıp, barınma, korunma faaliyetlerini gerçekleştirmiş bu sıradada ateş etrafında başlayan bir sosyalleşme baş göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine beraber avlanma sayesinde bir insanın çıplak elle alt etmesi mümkün olmayan iri hayvanlar grup çalışmaları sayesinde alt edilmiş. Bireyin tekil halde elde edemeyeceği besinler elde edilmiştir. Buda yaşam şansını ve kalitesini arttırdığından dolayı insanlar bireyselliktren ziyade topluluk halinde yaşamayı tercih etmişler.

Kaynaklar

  1. .. Neden Sosyal Ilişkilere Ihtiyaç Duyuyoruz?. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2024. Alındığı Yer: Limbus Psikiyatri | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close