Kötü-Kötülük Eylemseldir!
İyi ve ya kötü olan özneler değildir. Öznelerin davranışlarının sonuçlarıdır. Dolayısı ile bir şeye veya birine kötü diyebilmemiz için, o toplumda kötü olarak tanımlanabilecek sonuçlara vesile olan bir eylemin olması gerekir.
Fakat bu da tek başına yeterli değildir. Çünkü bir insanın bir bütün olarak davranışının sonucunun değil de kendisinin (konumlanışı itibarı ile tarafının) kötü olabilmesi için hem yaptıklarının ağırlıklı olarak kötü sonuçlar doğurması, hem süreklilik arz etmesi hem de süreklileşip kötü sonuçlara vesile olan davranışın ( eylemin) iradi olarak tercih edilmesi gerekir.
Bu nedenle eyleme dayalı olan “kötü-kötülük” gibi hiçbir toplumsal tespit doğuşa indirgenemez. Hatta doğuştan sonra da şayet sürekli ve iradi( bilinçli) değil ise yine ilgili kişi ile ilgili olarak bu bize kötü tespitinde bulunma hakkı vermez.
Burada ve olasılık dahilinde; kıskançlık, bencillik, içe dönüklük, dışa dönüklük, bizcillik, iyilik gibi kötü ve kötülük için de ancak genetik bir yatkınlıktan bahsedebiliriz. Bu da sadece potansiyel içeriği ile kaldığı, yani eylemselliğe dönüşmediği sürece bilinemez bir duruma karşılık gelir.
Fakat rahatlıkla diyebilirim ki içinde kötülükle doğan değil insan, tek bir canlı bile yoktur. Ki kötülüğün tarifi de ayrı bir muamma.
Hangi tanımı dikkate alacağız. Toplumsal olanı mı, felsefi olanı mı, inanç temelli olanı mı?
Hangi değer yargıları esas olacak. Çoğunluğun mu, egemen olanın mı, azınlıkta kalanın mı?
Hesap neye-kime-nasıl- ne kadar kesilecek. Biyolojiye mi, topluma mı, kişiye mi?
Ancak buna rağmen evrensel temelde asgari düzeyde ortaklaşılan bir kötü tanımı yok diyemeyiz. Özeti de şudur; sonuçları itibarı ile ve haksız olarak kendine veya başkalarına bilerek zarar verme eylemi kötülük zarar veren kişi kötü olarak tanımlanır.
Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi gerek kötülüğün gerekse kötünün kendisi için sonuçları itibarı ile zarar veren bilinçli-sürekli bir eylemsellik şart. Çocukları 18 yaşına kadar çocuk, yani masum ( suç işleme ehliyetinden yoksun) saymanın arkasında yatan haklı gerekçe bu ve evrenseldir. Zihinsel yetilerden yoksun (deli) olanı da…
Sonuç olarak; bir insan doğuştan kötü olamaz...