Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

bir inşaat mühendisi temelinin nasıl yapılacağını a'dan z'ye kadar bilmediği bir inşaatın üst katlarını açıklayabilir mi?

bu kainatın içinde doğmuş ve ölecek olan insanoğlu bilimsel olarak " %100 şu şekilde oluştu, ilk önce şu vardı ve gidişatı da şu şekilde devam edecek" diyemediği bir düzenin içinde var olan sistemi açıklayabilir mi? bunu açıkladıgını anladıgını iddia edebilir mi?
189 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Edebilir.

Kısacık sorunuzun içerisinde, birçok yanlış anlama, eksik bilgi, bakış açısı hatası ve taraflı yorum var. Size önerim öncelikle bilimin ne olduğunu öğrenmeye çalışmanız. Çünkü bu soruyu bu şekilde soruyor olmanız, bilimin ne olduğunu tam olarak bilmediğinizi gösteriyor. Size, genelde yapıldığı gibi "Siz, elektronu görmüyorsunuz değil mi? Hiç görmediniz. Ama elinizdeki çiviyi prize sokarsanız çarpılacağınızı biliyorsunuz" gibi, genellikle inanç tartışmaları yapılırken kullanılan benzetmelerle cevap verebilirim ama bunu yapmayacağım. Size cevap da veremem çünkü sorularınız, cevap verilmesi zor sorular. Sorunuzun içindeki yanılgıları gösterirsem sizin için cevap teşkil edeceğini umuyorum.

1- Hiç kimse kainat için %100 şu şekilde oluştu demiyor ki. Bu fikri nereden edindiyseniz o kaynağı tekrar gözden geçirmenizi öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

2- "İlk önce şu vardı, gidişatı da şu şekilde devam edecek diyemediği" demişsiniz, bu da doğru değil. Başlangıçta ne vardı ve nasıl devam edecek biliyoruz. Bu konudaki iddiaları da nereden edindiniz bilemiyorum ama doğru değil.

3- "Bir sistemin içindeki sistemi açıklayabilir mi" evet açıklayabilir. Çünkü tüm sistemler, fizik yasaları dahilinde hareket ediyor. Bugüne kadar, yaklaşık 500 yıllık astronomi tarihinde fizik yasalarına aykırı hareket eden hiç bir gök cismine rastlamadık. Fizik yasalarını çözersek, hiç görmediğimiz sistemleri de anlayabiliriz. Bugün, varlığını bile bilmediğimiz sistem ve yıldızların hangi dinamiklere göre hareket ettiğini biliyoruz. Çünkü yapılan bilimsel çalışmalar bize bunu gösterdi.

4- Biz hiç bir şeyi bilmiyoruz. Öğrendik! Baktık, gözlemledik, denedik, test ettik, sınadık ve öğrendik. Yarın başka şeyler görür, dener, test eder ve sınarsak onları öğreniriz ve bilgilerimize bilgi katılır.

5- Bilim dediğimiz disiplin, gözlem, hipotez, deney, kuram gibi bir yol takip eder. Elde edilen tüm bilgiler, yapılan bilimsel çalışmaların gösterdikleridir. İnsanoğlu olarak evren bize ne söylerse biz onları biriktiririz. "Bu böyledir" demeyiz. "Gözlemler, deneyler bunları gösteriyor" deriz. Her zaman kaynak, açıklama, kanıt, dayanak vs. söz konusudur. "Evren böyle başladı" diyorsak bunu başka bazı kaynaklar gibi dayanaksız uydurmuyoruz. Bilimsel gözlemler, deneyler, hesaplamalar, çalışmalar bunları gösteriyor. Yapılan tüm çalışmalar, Dünyanın bin bir farklı bölgesindeki, farklı inanıştaki, etnik kökendeki, farklı kültürdeki bilim insanı tarafından test ediliyor. Hiç bir bilimsel bilgi, bir ülkeye, kültüre, inanışa ait değil. O nedenle eldeki bilgiler doğrultusunda neyi çözebildiysek onu öğreniyoruz. Yarın yeni bilgiler ediniriz, bilgilerimiz gelişir, güçlenir, sağlamlaşır ve güncellenir. Bilimin doğası bu.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close