Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bir inanç/hedef uğruna acı çekmek onun için cinayet işlemekten iyi midir?

539 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Öz
Mehmet Öz
7K UP
Sosyoloji ile ilgileniyorum

Merhaba,

Kanımca, çoğu insan, en azından Müslümanlar zalim olmaktansa zulüm görmeyi tercih eder. İslam, sabredene mükafat vaat ederken, zulmedene cezayı vaat eder. Bu konuda bir çok ayet ve sahih hadis de vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Soruya vicdani taraftan bakmak gerekirse, yine çoğu cevap acı çekmekten yana olur. Ayrıca cinayet işlemek için gereken cesareti sağlamak, acıya dayanmak için gereken metaneti sağlamaktan daha meşakkatlidir. Tabii kişiden kişiye değişmekle birlikte, tüm bunlar kişinin kendisinin çekeceği acılar için geçerli. İşin içine sevdikleri girerse insanın yapamayacağı şey yoktur.

Sosyolojik olarak bakmak gerekirse. Rasyonel tercih paradigmasına göre, insan bir durumla karşılaştığında, yarar, zarar analizi yapıp kendisi için en kârlı olan seçimi yapar. Bu analiz sonucu karar veren insanlar “homo economicus” olarak da adlandırılır. Ekonomist Adam Smith tarafından ortaya atılmıştır. Karar verirken dikkat edilen en önemli şey kârın hangi tercihle maksimum düzeyde tutulabileceğidir. Örneğin; bir hırsız bir eşyayı çalmadan önce yarar, zarar analizi yapıp çalıp çalmayacağına karar verir. Eğer yakalanacağı kesinse çalmaktan vazgeçebilir. Eğer etrafta kimse yoksa ve yakalanmayacağını biliyorsa, çalmaya daha kolay yönelir. Bu tercihçi yaklaşımı herhangi bir konuya uygulayabilirsiniz. Bu soruya bu yaklaşımla cevap vermek gerekseydi, bir müslüman kâr/zarar analizi sonucunda, zalime vaat edilen azaptan ötürü acı çekmeyi seçerdi.

Sosyal inşacı paradigma gibi, üstteki yaklaşımla aynı kefeye konulan bir sürü yaklaşım mevcut ve tabii ki sosyoloji, psikoloji bilimi bir kaç teoriden ibaret değil. Olayın felsefi yönü hakkında hiçbir bilgim yok.

Kaynaklar

  1. Dr. Filiz Baloğlu. Rasyonalite Ve Ekonomik Sosyoloji. Alındığı Tarih: 27 Ekim 2022. Alındığı Yer: DergiPark | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Niçin hedef/inanç için acı çekmek ya da cinayet işlemek diye bir karşılaştırma ya da bağlam ortaya koymak zorundayız. İnsan hayatındaki hedeflerine ulaşmak için ya da inancı için canla başla çalışarak, zamanından harcayarak yeterince acı çeker. Ama ne için cinayet işlemek zorunda kalsın medeni insanların bu aşamaya gelmemesi gerekir. Hatta biraz ileri gidelim hedefi/inancı için cinayet işlemek bildiğiniz terördür ve bütün dünyada terörizm reddedilir.

Eğer insan hedefi/inancı yüzünden despot insanların saldırısına/terörüne maruz kalırsa sadece kendini savunur sözlü saldırılarına ve iftiralarına maruz kalırsa da yine kendine yakışır şekilde kendini savunur. En önemlisi de kendini hukuk çerçevesinde savunabilmektir. Hedefine/inancına saygılı saygın birisinin yapacağı bu olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close