Bu durum aslında tanım eksikliğinden kaynaklı bir yanılgı. İki tipte dönme periyodu tanımı var. Birisi diğer yıldızlara göre (boş uzayda referans alabileceğiniz sabit bir noktaya göre) gezegenin kendi ekseni etrafındaki dönme süresi. Bu değer 23 saat 56 dakika 4 saniye.
Fakat Dünya bu hareketi yaparken aynı zamanda yörüngesi üzerinde de bir miktar ilerliyor. Dolayısıyla 23 saat 56 dakika ve 4 saniye sonra tam aynı noktaya döndüğünde baktığı doğrultuda Güneş olmuyor, biraz geride kalıyor. Güneş'in aynı noktaya gelmesi için geçen süre de 24 saat.
Bizim gün kavramımız da Güneş'in gökyüzündeki konumuna dayalı olduğundan dolayı böyle bir farklılık tecrübe etmiyoruz. Bu durum Merkür gibi gezegenlerde çok daha bariz. Çünkü Güneş'e çok daha yakın olduğu için kendi etrafında dönene kadar yörüngede hayli ilerliyor. Kendi ekseni etrafındaki dönme süresi 59 gün olsa da bir Güneş günü 176 gün sürüyor.
Bu görselde 1 ile 2 arası süre 23 saat 56 dakika 4 saniye iken, 1 ile 3 arası süre 24 saat. Yani yıldızlara göre olan süre (stellar day 1-2 arası), Güneş'e göre olan süre (solar day) 1-3 arası ve biz dolayısıyla 1-3 arası olan Güneş gününü tecrübe ettiğimiz için böyle bir problem aslında yok.
Sidereal day olarak arattığınızda daha fazla detay bulabiliriz.