Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf 266
Yusuf 266
34K UP
Üye
3

Bir gezegenin veya uydunun atmosferik özelliklerini belirleyen faktörler nelerdir?

Örneğin basınç, yükseklik, sıcaklık gibi. Ve bu özellikler arasında bir denklem kurulabilir mi? Mesela atmosfer basıncı dışındaki her özelliği bilinen bir gezegenin atmosfer basıncı hesaplanabilir mi?
1,216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
M. Furkan Zorlu
Fizik, Astronomi meraklısı

Sıcaklık, basınç, hacim, madde miktarı ve onlardan yola çıkarak yoğunluk gibi değerler arasındaki ilişkiyi veren en basit hal denklemi şudur:

İdeal Gaz Formülü
İdeal Gaz Formülü
muhendisbeyinler.net

Bu değerlere deneysel olarak ulaşılabilir.[1][2][3] Ve muhtemelen bir gök cisminin atmosfer basıncını ölçmek için de uygulanabilir. Fakat bu hesaplamanın ortalama değerler üzerinden yapılması yanıltabilir. Örneğin dünyanın atmosfer kalınlığının ekvator çevresinde fazla olmasına rağmen yer çekimi nedeniyle basınç kutuplarda daha yüksektir. Ya da tıpkı dünyadaki gibi bir gezegenin atmosfer sıcaklığı her katmanda dengeli dağılmamış olabilir. Termosferdeki sıcaklıkların 1700 °C’ye kadar çıkması büyük ölçüde güneş aktivitesine bağlıdır. Benzer şekilde eliptik yörüngeye sahip olan gök cisimlerinde de bu ölçümlerde yıl içerisinde değişimler olabilir.

Kepler Yörüngesi, mavi hiperbolik yörünge, yeşil parabolik yörünge, kırmızı eliptik yörünge, gri dairesel yörüngedir
Kepler Yörüngesi, mavi hiperbolik yörünge, yeşil parabolik yörünge, kırmızı eliptik yörünge, gri dairesel yörüngedir
turkcewiki.org

Farklı gök cisimlerinde de atmosfer koşulları farklı katmanlarda değişebilir. Sovyetler Birliğinin Venera-1-2-3 görevlerinde fırlattığı uzay araçları, Venüs atmosferine girmekte iken iletişimleri kesildi, araştırmacılar bunun sebebini Venüs’ün atmosferindeki yoğun sera etkisi sonucunda oluşan aşırı ısınmaya bağlarken.[4] Bir[5][6] çalışmaya göre de Venüs atmosferinin 70-180 km yükseklileri arasında sıcaklık -175 °C’ye kadar düşebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Venüs 70-180 km
Venüs 70-180 km
www.esa.int

Eğer kesin bir sonuç istiyorsanız: Gezegenin sıcaklığı, basıncı gibi kavramlar hem yörünge şekli, eksen eğikliği (ki sonucunda bölgesel güneşlenme süresi), ve hatta sabit bir yörüngede olmama durumu gibi hem de Sahra Çölü ile Antarktika Kıtası; Everest Dağı ile Mariana Çukuru benzeri başka gezegenlerde de (belki Dünyadaki kadar çeşitlilik olmasa da) uç bölgelerin oluşu ya da bir gezegen değil de bir asteroidin veya bir cüce gezegenin pek küresel olmayışı gibi durumlar söz konusu olduğunda zamansal farklılıklar da gösterebilen ve noktasal/bölgesel bir analiz, genelleme (Merkür sıcaktır 457 °C’ye kadar çıkabilir, Uranüs soğuktur ortalama -224°C’dir) yapmaktan daha isabetli olacaktır.

Sonuç olarak gerekli özellikleriyle bildiğimiz bir gök cismi hakkında diğer özellikleriyle ilgili çıkarımlarda bulunabiliriz. Fakat bu gerekli özelliklerin, koşulların değişkenliği de göz önüne alındığında, ne olduğunu tam olarak bilebilir miyiz?

Sanırım en iyisi gidip bakmak :)

Kaynaklar

  1. Mühendis Beyinler. Mükemmel Gaz Hal Denklemi - Mühendis Beyinler. (30 Mart 2018). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: Mühendis Beyinler | Arşiv Bağlantısı
  2. Series Turkish. Molarite - Yoğunluk İlişkisi - Kimya Öğren. Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: kimyaogren.com | Arşiv Bağlantısı
  3. MGM. Meteorolojiye Giriş - Meteoroloji Genel Müdürlüğü. Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.mgm.gov.tr | Arşiv Bağlantısı
  4. NASA Solar System Exploration. In Depth | Venera 3 – Nasa Solar System Exploration. (25 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: NASA Solar System Exploration | Arşiv Bağlantısı
  5. N. Atkinson. Surprise! Hot Venus Has A Cold Upper Atmosphere. (1 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
  6. www.esa.int. A Curious Cold Layer In The Atmosphere Of Venus. (1 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.esa.int | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close