Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zabil Salayev
Zabil Salayev
18K UP
Üye
8

Bir gezegen yıldız ve ya kara deliklerin kütlesini nasıl ölçüyoruz?

371 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Batuhan Piren
Öğrenci

Ağırlık, yerçekiminin kütlemiz üzerindeki çekiminin ölçüsüdür - görecelidir; farklı yerlerde Dünya'da ya da farklı gezegenlerde ağırlığımız yerçekimine göre değişir. Yani, açıkçası, bir yıldızı gerçekten tartamazsınız... ama içinde ne kadar madde olduğunu belirleyebilirsiniz. NASA'nın NExSS (Nexus for Exoplanet System) eş direktörü Dr. Natalie Hinkel şöyle diyor ''Yıldız ne kadar küçükse, o kadar sönük olma eğilimindedir ama aynı zamanda daha uzun yaşar. Yıldız ne kadar büyükse, o kadar parlak olacaktır... ama ömrü de o kadar kısa olacaktır. Eğer bir yıldız büyükse, Yaşanabilir Bölge yıldızdan çok daha uzaktır; eğer bir yıldız küçükse, Yaşanabilir Bölge yıldıza daha yakındır." Bir yıldızı "tartmanın" iki ana yolu vardır. Biri, orada bir gezegen olduğunu biliyorsanız işe yarar ama bu çoğu yıldız için bu geçerli değildir. Diğeri ise ikili yıldızlar için işe yarar - birbirinin yörüngesinde dönen iki yıldız. Kepler'in yörünge mekaniği yasaları ile Newton'un yerçekimi yasalarını birleştirerek gökbilimciler bu dev nükleer fırınlardaki akkor gaz kütlesini ölçüyorlar. Karmaşık bir durum ama esasen yıldızların günler ya da aylar boyunca hareket etmesini izliyorlar ve parlaklıkları -- ya da yaydıkları ışık, yörünge periyotları ve hızları kütlelerini belirler. Bu her zaman işe yaramaz, çünkü tüm yıldızlar ikili değildir - tabii ki bizimki gibi... Ancak şimdi, Ekim 2015'te Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, güneş kütlelerini ölçmenin bir yolunu buldu. Bu yalnız yıldızlardan bazılarını nükleer enerji darbeleri kullanarak keşfedebiliriz! Bir pulsar, "dönen bir elektromanyetik radyasyon ışını" yayan bir tür yıldızdır. Bu ışınlar Dünya'nın yanından geçerken tespit edilebilir." Neredeyse galaktik bir deniz feneri gibi. Bu ışınlar o kadar sabittir ki neredeyse zamanı işaretleyebilirsiniz. pulsarlar, "arıza" yaparlar. Bu aksaklıkları ve nükleer fizik ve süper akışkanların matematiğini kullanarak bir yıldızın kütlesini belirleyebilirler. Bir yıldızın kütlesini bilirseniz, fiziksel özelliklerini anlayabilir ve daha sonra bir gezegene sahip olup olmadığını belirlerleyebilirsiniz. Buradan, bazen o gezegenin kütlesini, boyutunu ve bazen de eğer gezegenin yıldızın önünden geçtiği, nasıl bir atmosfere sahip olduğu ve gezegenin özellikleri belirlersiniz. Yıldız kütlesi olmadan bunların hiçbiri mümkün olmazdı. Yıldızlar yakıtlarını (hidrojen) yakıp diğer elementlere dönüştüklerinde (helyum gibi) ya da karbon), parlamayı bırakacaklar ve sonunda bir süpernova patlamasıyla ölecekler. Bu süpernova daha ağır elementleri bir araya getirir ve onları evrene fırlatır... Sonunda bu elementler Dünya'ya, bitkilere ve bize dönüşür. Tüm ağır elementler ya yıldızlarda ya da onların süpernovalarında ortaya çıkmıştır. Yıldızların içindeki madde ve bunun nasıl değişebileceği, evrenimizi ve hatta bir dereceye kadar kendimizi anlamamızı sağlayacaktır.[1]

Kaynaklar

  1. Seeker. How Do We Weigh Stars?. Alındığı Tarih: 15 Şubat 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close