Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bekir Kadak
Bekir Kadak
2,362 UP
Üye
1

Bir elektron nasıl bir maddeden oluşur, bütün elektronlar aynı mıdır?

2,433 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Araştırmacı

Sorunuzda bir kavram karmaşası ya da yanlış anlaşılma söz konusu. Bunu açıklayabilirsek sorunuzun cevabı zaten kendiliğinden ortaya çıkacak.

"Madde" dediğimiz yapı, tanımı gereği bazı nitelikler barındırır. Bunlar kütle, hacim, elektik yükü, atom dizilimi, bulunduğu hal'e göre (katı-sıvı-gaz halleri) erime ya da kaynama noktası gibi niteliklerdir. Bu tanıma göre şunu vurgulamak gerekir: Her madde bu nitelikleri barındırır ve her maddenin sahip olduğu nitelikler farklıdır. Zaten bu nitelikleri ile maddeleri birbirinden ayırır ve isimlendiririz.

Peki bu nitelikleri belirleyen ve maddeleri birbirinden ayıran vasıflar nelerdir? Örneğin kütle ya da özgül ağırlık hatta direk dünyamızın üzerinde bulunan maddelere uyguladığı kütleçekiminin belirlediği, günlük hayatımızdaki adı ile ağırlık. Bunu belirleyen şey, maddeyi meydana getiren atomların birim hacimdeki sayısı ve o maddeyi meydana getiren atomların ağırlığıdır. Peki o maddenin atomunun ağırlığını belirleyen şey nedir? O atomun çekirdeğindeki proton ve nötronların miktarıdır. Bir atomun çekirdeğinde ne kadar çok proton ve nötron var ise o atom o kadar ağırdır. Ve maddenin birim hacminde ne kadar çok atom var ise o madde o kadar yoğun ve ağır olur. Sözgelimi demir, hidrojenden çok daha ağırdır. Çünkü birim hacimde bulunan atom miktarı çok daha fazladır ve bu demirin çekirdeğindeki proton sayısı (26) da hidrojenden (1) fazladır.

Tüm Reklamları Kapat

Buraya kadar bahsettiklerimiz maddeleri meydana getiren ve birbirinden ayıran niteliklerden biri olan ağırlığı ortaya çıkaran bir kıstas. İşte konu elektrona gelince, bu bahsettiklerimizi onun için tekrarlamak olanaksız oluyor çünkü elektron, bir "temel parçacık". Temel parçacık ise tanımı gereği, içinde ya da alt birimi olarak hiç bir yapı barındırmayan parça demek. Yani elektronu meydana getiren, ona çeşitli nitelikler kazandıracak bir birleşimden, alt yapıdan söz etmek olanaksız. Elektronun içinde (en azından bugünkü bilgi düzeyimiz ile elde ettiğimiz verilere göre) hiç bir şey yok. Elektrona has vasıflar, özellikler de yok. Bu nedenle şu yargıya varabiliyoruz: Elektron, bir madde değil. Onu elimize alamıyoruz, cebimize koyup gidemiyoruz, onu ışığa tutup ışığı geçirip geçirmediğine bakamıyoruz, ıslatıp suyu tutup tutmadığına bakamıyoruz, ona elektriğe ya da ısıya maruz bırakıp iletken ya da yalıtkan olup olmadığına bakamıyoruz. Çünkü bu bahsettiğim basit sınamaların her biri, belirli iç yapıların ve maddeyi ortaya çıkaran temel parçacıkların (elektron gibi) varlığı ya da miktarı-dizilimi gibi nitelikler ile ortaya çıkan vasıflar. Elektron ve diğer temel parçacıklar (leptonlar, quarklar gibi) kendilerine ait vasıflara sahip değiller. Bu nedenle de kendi aralarında da hiç bir farklılık sunmuyorlar. Yani demirin içindeki elektronla, hidrojenin ya da oksijenin ya da başka bir elementin içindeki elektron tamamen aynı. Diğer temel parçacılar gibi.

Özetle; sorunuzdaki "elektron nasıl bir maddeden oluşur" ifadesi, kendi içinde bir yanlış anlaşılma ve kavram karmaşası barındırmakta olduğu için direk cevaplanabilir nitelikte değil. Çünkü elektron bir madde değil ve onu oluşturan başka yapı ve parçalar da söz konusu değil.

631 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Eidelman, Joseph F. Alward. Temel Parçacıkların Listesi. (22 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close