Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Endı Sıkul
Endı Sıkul
8K UP
Üye
9

Bir dönemin tarzı ve ahlaki değerleri neye göre belli olur?

Birçok farklı dönemde insanların ahlak anlayışları,giyiniş tarzları, inanışları, okunan kitaplar vb. çoğu durum değişime uğrar. Bir yerden duymuştum, psikopatlık son dönemde önceki zamanlara göre daha fazla artmış. Peki bu nasıl olur? toplumsal değerlerin zaman içinde evrimleşmesinin en önemli sebebi nedir? bunu ne etkiler?
578 görüntülenme
Bir dönemin tarzı ve ahlaki değerleri neye göre belli olur?
Bir dönemin tarzı ve ahlaki değerleri neye göre belli olur?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alparslan Kansu
Ünvanım yok "doğru" bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum..

toplumsal değerlerin zaman içinde evrimleşmesinin en önemli sebebi bence coğrafyadır, insanların ahlak anlayışları,giyiniş tarzları, inanışları, okunan kitaplar vb. Şeyler cografi konumlardan ötürü degişkenlik gösterdiğini ve bu sepebden ötürü günümüzde bile farklı tarz oluşu farklı dini görüşler oluşu vb. Şeylerin sürdüğü görülebilir.

psikopatlık son dönemde önceki zamanlara göre daha fazla artmış. Peki bu nasıl olur?

Sorusuna gelirsek, bence;

Günümüzde aldığımız besinler, soluduğumuz hava ve belki bir olasılık olan evrimsel veyahut daha doğrusu gelişimsel bir deneyim olabilir diye düşünüyorum (şahsi fikrim)

Tüm Reklamları Kapat

Bilirsiniz evrimde üreyebilmek için soyunu devram ettire bilmek için çokca degişim söz konusu olmuştur, geçmişe bakılırsa hastalık kapmamak ve üşümemek için vücudumuzun çogu bolgesinde "kıl" vardır zamanla bu kıllar kalınlığını yitirdi fakat hâlâ eskisi kadar varlar, yani demem o ki biyolojik olarak bir takım şeylerimiz degişiyor olabilir evrimsel süreçte uzun süreler sonra belkide o *psikopat* dedigimiz insanlar hayatta kalıp üreyebilecek.

Veyahut başka bir sonuç düşünürsek ki bu daha olası, sadece psikopatlığın oluşmasında genetik, çevresel faktörler, kişinin deneyimleri ve beyin hasarının etkisi olabilir

Benim düşüncelerim bu yönde umarım yeterince tatmin edici ve dogru şeyleri soylemişimdir. İyi günler

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asterion Hd
Muhasebeciyim.

Nazım Hikmet’in şiiri geldi aklıma:

“Ben sadece ölen babamdan ileri, doğacak çocuğumdan geriyim /.../”

Bu cümleden sonra bahsedelim.

Tüm Reklamları Kapat

"Toplumsal değerlerin zaman içinde evrimleşmesinin en önemli sebebi" denmiş soruda; Marksist teoriye göre cevabı basittir: Altyapı, üstyapıyı belirler. Altyapı üretim tarzının işleyişini ifade eder. Üstyapıyı yani toplumsal yaşayışımızı, kültürümüzü, politikamızı belirleyen budur çoğu zaman.

Bu karşı çıkabileceğim bir düşünce değil. Hatta belki karakterimizde bile etkisi vardır üretim ilişkilerinin işleyişinin. Örneğin sıcağı sıcağına okuduğum bir öyküde, zengin çocuğu doğum gününe çağırmadığı için üzülen ve kendince bir intikam alıp rahatlayan 9 yaşındaki bir çocuk vardı. Bu durum üretim ilişkileri ile ilgili ve çocukların karakterini bile etkiliyor. Yine geçim derdinden ya da başka sebeplerden köyden kente gelip getto tarzı mahallelere sıkışıyor insanlar, dışarıya karşı korkak ve temkinli oluyorlar, çocuklar doğru dürüst eğitim alamıyor vs ve oradan başka bir kültür doğuyor. Belki kavga etmek, bıçak taşımak normal oluyor oradaki kültüre göre. Psikopatça şeyler yapmak da normalleşebiliyor. Aynı şekilde iyi eğitim alınıp çocukların aşırı şımartıldığı çevrelerde de yalnızlaşma olabiliyor, tükenmişlik olabiliyor ve yine psikopatlaşma ihtimali artabiliyor.

Yine ekonomiyle ilgili, enflasyon artışının böyle hızlı olması bizi yozlaştırıyor ve değişiyoruz. İş/ticaret hayatında bunun etkileri görülüyor. Günlük hayatta da normalde iyi, hakkaniyetli insanlar olarak yaşamış insanlar şimdi ev sahibini çıldırtan ve haksızlık eden azılı bir kiracı olabildiler. Tam tersine, iyi insan olmak isterken paragöz bir ev sahibine dönüşen oldu. Aradaki denge kaybolduğu için oldu bu. Sonra çoğumuz stokçuluk yapmaya başladık, başkasının ihtiyacı olur mu diye düşünmedik, biz aldığımız için fiyatı artıyor diye düşünmedik. Hepimiz biraz yozlaştık bu enflasyon devrinde. Anlayışsız olmaya başladık ayrıca ve bu da psikopatlığa itebildi bazılarımızı.

Hukuk da ilginç bir konu. Hukuk toplumun yaşayışından ilham alınarak ihtiyaçlara dayanarak oluşturulmuş ama bugün hukuk bizim davranışlarımızı belirliyor daha çok. Hukukun işlemediğinin hissedilmesi insanları kolayca kötülük yapabilmeye sürüklüyor. Sadece ülkemiz özelinde bakmayalım, örneğin Asgar Ferhadi’nin Kahraman filminde kahramanımız borcundan dolayı hapse giriyor. Orada hâlâ borçtan dolayı hapis yatılması mümkün. Bizde bu yok, başka ülkelerde de farklı uygulamalar vardır. Şimdi böyle bir durumda, insanlar bu hukuki sebep yüzünden zorda kalıp psikopatlaşabilir. Hapse girdiğinde borcunu ödeme şansı hiç yok çünkü. Toplumun buna bakış açısı, ahlak anlayışı da etkileniyor tabii hukuktan. Hukuk; toplumun yaşayışını, ahlak anlayışını ve psikopatlık seviyesini çok etkiliyor bence.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar belki öznel örnekler ama genel olarak düşününce şöyle ifade etmek isterim ben: Ekonomi, hukuk ve bilim bence bu değişimi sağlıyor. Din-Tarım toplumlarında mutlaka evlenip çok çocuk yapıp tarım/hayvancılıkla geçimini sağlamak zorunda olan insandan stüdyo dairede masa başı çalışarak, evlenmeden, bağlanmadan, yemek pişirmeden canının istediği gibi yaşayarak geçinebilen insana evrilmiş olmak bu bahsettiğimiz ekonomi, hukuk ve bilimin sunduğu şartların sonucudur.

Nazım Hikmet’tin sözlerine gelince, ileri geri olmak meselesi tartışılır bence. Soruda belirtilen psikopatlıktan bizleri koruyacak bazı değerleri (bir arada olmak, komşuluk, ev ziyaretleri, aile yaşamı vs) kaybediyoruz belki de. Değerler meselesi de çok göreceli tabii, bütün bu ilişkilerden sıyrılmamıza imkan veren bir çağdayız, bilgisayar başından da yürütebiliyoruz her şeyi, arkadaşlıkları bile. Bilim bizi nerelere götürecek bakalım.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close