Dil zenginliği tanımını belirli ölçütler koyarak sınırlamak o denli kolay değil. Özünde bu kavram, kişilerin düşüncelerinde ayrı çağrışımlar, ayrı özellikler yaratabiliyor.
Gene de kesiştikleri, buluştukları ortak noktalar var. Örneğin Prof. Dr. Aydın SAYILI (1978), “Dil zenginliği, belki her şeyden önce, sözcük dağarcığının zenginliğini dile getirir. Fakat ayrıca, zengin ve gelişmiş bir dilde, ifade incelik ve çeşitlilikleri; kullanışlı ve zengin içerikli kavram ve düşünce kalıpları: dilin telkin, çağrışım ve seçkin uygulama örnekleri yoluyla zımni olarak dile getirdiği düşünceler; renk, canlılık, kıvraklık ve heyecan unsurları; birkaç sözcükle geniş anlatı olanaklarının yaratılması veya ilham edilmesi; dil bilinci; dil duygusu, dil estetiği; dilin vurgu, ritm, ses uyumları gibi vasıfları; sarahat, dakiklik ve ince anlam ayırımları, duyarlılığı gibi nitelikler hep dil zenginliğini belirleyen ve simgeleyen özelliklerdir.” demektedir.
Kaynaklar
- -. Dil Zenginliği, Yozlaşma Ve Türkçe. (4 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 4 Ocak 2022. Alındığı Yer: DergiPark | Arşiv Bağlantısı